Google, vizată de UE cu o plângere antitrust, din cauza rezumatelor AI care apar în paginile de căutare

Logo Google suprapus pe steagul UE
Sursa foto: Jakub Porzycki/NurPhoto/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia

Google, deținută de Alphabet, a fost vizată de o plângere antitrust din partea UE privind AI Overviews, din partea unui grup de editori independenți, care a solicitat, de asemenea, o măsură provizorie pentru a preveni prejudicii presupus ireparabile pentru aceștia, conform unui document consultat de Reuters.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Google AI Overviews sunt rezumate generate de AI care apar deasupra hiperlinkurilor tradiționale către pagini web relevante și sunt afișate utilizatorilor din peste 100 de țări. Google a început să adauge reclame la AI Overviews în luna mai a anului trecut.

Compania face cel mai mare pariu al său prin integrarea inteligenței artificiale în căutare, dar mișcarea a stârnit îngrijorarea unor furnizori de conținut, cum ar fi editorii.

Documentul Independent Publishers Alliance, datat în 30 iunie, stabilește o plângere către Comisia Europeană și susține că Google abuzează de puterea sa de piață în căutarea online.

„Serviciul de bază al motorului de căutare Google utilizează în mod abuziv conținutul web pentru sintezele AI ale Google în Google Search, care au cauzat și continuă să cauzeze prejudicii semnificative editorilor, inclusiv publicațiilor de știri, sub formă de trafic, cititori și pierderi de venituri”, se arată în document.

Actul precizează că Google își poziționează AI Overviews în partea de sus a paginii de rezultate generale a motorului său de căutare pentru a afișa propriile rezumate care sunt generate folosind materialul editorilor și susține că poziționarea Google dezavantajează conținutul original al editorilor.

„Editorii care utilizează Google Search nu au opțiunea de a refuza ca materialele lor să fie preluate pentru formarea modelelor lingvistice mari (LLM) de inteligență artificială ale Google și/sau să nu fie căutate pentru rezumate, fără a-și pierde capacitatea de a apărea în pagina generală de rezultate a căutării Google”, se arată în plângere.

Autoritatea pentru concurență și piețe din Regatul Unit a confirmat primirea plângerii.

Google a declarat că trimite miliarde de clicuri către site-uri web în fiecare zi.

„Noile experiențe AI în căutare permit oamenilor să pună și mai multe întrebări, ceea ce creează noi oportunități de descoperire a conținutului și a afacerilor”, a afirmat un purtător de cuvânt al Google.

Site-ul web al Independent Publishers Alliance afirmă că este o comunitate nonprofit care militează pentru editorii independenți, pe care nu îi numește.

Movement for an Open Web („Mișcarea pentru un web deschis”), printre ai cărei membri se numără agenții de publicitate și editorii digitali, și Foxglove Legal Community Interest Company, organizație britanică non-profit, care afirmă că militează pentru echitate în lumea tehnologiei, sunt, de asemenea, semnatare ale plângerii.

Aceștia au afirmat că o măsură provizorie este necesară pentru a preveni prejudicii grave și ireparabile aduse concurenței și pentru a asigura accesul la știri.

Google a declarat că numeroasele afirmații privind traficul din căutare se bazează adesea pe date foarte incomplete și distorsionate.

„Realitatea este că site-urile pot câștiga și pierde trafic dintr-o varietate de motive, inclusiv cererea sezonieră, interesele utilizatorilor și actualizările algoritmice regulate ale căutării”, a spus purtătorul de cuvânt al Google.

Rosa Curling, co-director executiv al Foxglove, a declarat că jurnaliștii și editorii se confruntă cu o situație disperată.

„Mass-media independentă se confruntă cu o amenințare existențială: Supravegherea AI a Google”, a precizat ea pentru Reuters.

„De aceea, prin această plângere, Foxglove și partenerii noștri îndeamnă Comisia Europeană, împreună cu alte autorități de reglementare din întreaga lume, să ia atitudine și să permită jurnalismului independent să renunțe (la această opțiune)”, a spus Curling.

Cele trei grupuri au depus o plângere similară și o cerere pentru o măsură provizorie la autoritatea britanică pentru concurență.

Plângerile vin în urma unui proces intentat în SUA de către o companie edtech din SUA, care a declarat că AI Overviews de la Google erodează cererea de conținut original și subminează capacitatea editorilor de a concura, ceea ce a dus la o scădere a numărului de vizitatori și abonați.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...