Inteligența artificială de la Google depășește medicii în diagnosticarea erupțiilor cutanate

un medic ii explica unei paciente despre sistemul ovarian
Sursa foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Un chatbot medical dezvoltat de Google, într-o versiune îmbunătățită, este capabil să diagnosticheze erupții cutanate doar pe baza unor fotografii realizate cu telefonul și poate interpreta o varietate de imagini medicale, inclusiv rezultate de laborator în format PDF, fapt care îmbunătățește semnificativ capacitatea de a identifica cauzele unor afecțiuni, relatează Nature.

Versiunea anterioară a acestui sistem de inteligență artificială (IA) a depășit deja performanțele medicilor umani atât în ceea ce privește acuratețea diagnosticelor, cât și în modul în care interacționează cu pacienții. Noul upgrade este și mai eficient în interpretarea imaginilor medicale precum electrocardiogramele sau rezultatele testelor.

Noul sistem se numește Articulate Medical Intelligence Explorer (AMIE) și este încă experimental. Detaliile despre funcționarea sa au fost publicate pe 6 mai pe platforma arXiv, într-un articol care nu a fost încă evaluat de experți.

Dezvoltarea unor sisteme care pot integra imagini și informații clinice „ne apropie de un asistent AI care gândește cu adevărat ca un clinician”, afirmă Eleni Linos, directoarea Centrului pentru Sănătate Digitală de la Universitatea Stanford, care nu a fost implicată în cercetare.

Simulări medicale realiste

Pentru a testa noile capacități ale lui AMIE, cercetătorii au folosit 25 de actori care au jucat rolul unor pacienți în cadrul unor consultații virtuale cu chatbotul și cu un medic uman. Actorii au simulat 105 scenarii medicale, cu simptome și istorii diverse, prezentând inclusiv imagini medicale relevante.

După fiecare consultație, atât AMIE, cât și medicul real au oferit un diagnostic și un plan de tratament. Performanțele celor doi au fost evaluate de 18 specialiști în dermatologie, cardiologie și medicină internă, care au analizat transcrierile consultațiilor și rapoartele post-evaluare.

Rezultatele au arătat că, în general, AMIE a furnizat diagnostice mai corecte decât medicii. De asemenea, chatbotul a fost mai puțin afectat de factori perturbatori, precum calitatea slabă a imaginilor.

Un fel de „școală medicală” pentru AI

Versiunea actualizată a chatbotului se bazează pe modelul lingvistic avansat al Google, Gemini 2.0 Flash, capabil să proceseze imagini. Cercetătorii l-au adaptat pentru domeniul medical printr-un algoritm care îi îmbunătățește capacitatea de a purta conversații diagnostice și de a raționa clinic.

Pentru a testa dacă versiunea modificată este într-adevăr superioară modelului standard, cercetătorii au cerut sistemului să simuleze dialoguri între pacient și medic, dar și un al treilea rol, un evaluator al conversației. „În felul acesta, îi poți induce comportamentele corecte într-un context medical”, explică Ryutaro Tanno, cercetător la Google DeepMind din Londra și coautor al studiului.

Această abordare este diferită de metodele anterioare, care presupuneau antrenarea modelului pe baze de date specializate, un proces mai laborios. „Asta este mult mai ieftin și, potențial, mai accesibil”, adaugă Tanno.

Promițător, dar cu rezerve

Scenariile cu actori sunt frecvent folosite și pentru a evalua medicii umani, remarcă Eleni Linos. Totuși, ea avertizează că aceste interacțiuni simulate nu pot surprinde întreaga complexitate a unei consultații reale. „Medicii aduc experiență, intuiție și capacitatea de a examina fizic pacientul, lucruri greu de reprodus într-un scenariu scris”.

Rezultatele sunt „promițătoare, dar e clar că există încă multe incertitudini legate de utilitatea practică”, spune și Dan Zeltzer, expert în sănătate digitală la Universitatea Tel Aviv. El observă că lucrarea nu oferă detalii despre codul sursă sau comenzile folosite de dezvoltatori, ceea ce face imposibilă reproducerea sau extinderea sistemului de către alți cercetători.

Implementarea acestui tip de modele în lumea reală rămâne o provocare, afirmă Xueyan Mei, specialistă în IA la Școala de Medicină Icahn din Mount Sinai, New York. „Cu toate acestea, credem că modelele lingvistice mari vor fi esențiale pentru diagnostic în viitor”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...