În timp ce președintele Donald Trump încearcă să reînvie locurile de muncă americane prin noi tarife vamale, experții avertizează că măsura ar putea avea efectul opus. Avansurile rapide în inteligența artificială și robotică ar putea face ca firmele să opteze pentru automatizarea muncii umane, în loc să mute producția înapoi în SUA.
Într-o eră în care tehnologia evoluează rapid, tarifele impuse de Trump riscă să grăbească investițiile în automatizare, mai ales în condițiile în care costurile cu forța de muncă americană rămân ridicate. Acest scenariu ar putea submina scopul politicii sale economice, raportează Time.com.
Anunțând tarifele în grădina cu trandafiri a Casei Albe săptămâna trecută, Trump a declarat că măsura va ajuta la redeschiderea fabricilor auto închise din Michigan și va readuce alte locuri de muncă în SUA.
„Președintele vrea să crească numărul locurilor de muncă în sectorul manufacturier în Statele Unite ale Americii”, a adăugat marți secretara de presă Karoline Leavitt. „Vrea ca acestea să revină acasă.”
Totuși, economiștii spun că, în loc să stimuleze crearea de noi locuri de muncă, noile tarife — combinate cu progresele recente în AI și robotică — ar putea încuraja companiile să automatizeze munca umană.
„Nu există niciun motiv să credem că asta va aduce înapoi multe locuri de muncă”, spune Carl Benedikt Frey, economist și profesor de AI și muncă la Universitatea Oxford. „Costurile sunt mai mari în Statele Unite. Asta înseamnă un stimulent economic și mai puternic de a găsi modalități de automatizare a și mai multor sarcini.”
Cu alte cuvinte: când costurile cu forța de muncă sunt mici — cum e cazul în Vietnam — nu merită, de obicei, investiția inițială ridicată pentru automatizare. Dar dacă firmele sunt forțate să-și mute producția în țări mai scumpe, cum este SUA, această ecuație se schimbă radical.
Desigur, experții notează că tarifele nu vor duce imediat la o automatizare pe scară largă. Automatizarea în industrie necesită investiții semnificative în echipamente fizice, care la rândul lor ar deveni mai scumpe din cauza tarifelor. În plus, într-un context economic incert, companiile sunt reticente în a face cheltuieli majore de capital.
Pe termen scurt, economistul laureat al Premiului Nobel, Daron Acemoglu, prezice că va exista prea multă instabilitate pentru ca firmele să investească în automatizare sau altceva. Dar dacă tarifele vor continua pe termen mediu, Acemoglu a declarat pentru TIME că se așteaptă ca firmele „să nu aibă de ales decât să-și repatrieze o parte din lanțurile de aprovizionare — însă o vor face cu AI și roboți”.
Datele din perioada precedentă în care Trump a impus tarife, în 2018, nu indică o creștere semnificativă a automatizării. (Studiile Rezervei Federale au arătat chiar că acele tarife au dus la pierderi de locuri de muncă în industriile afectate, din cauza creșterii costurilor de producție și scăderii competitivității la export.)
Totuși, unii economiști cred că tarifele din 2025 ar putea genera un val de automatizare, având în vedere cât de mult a avansat tehnologia AI și robotică din 2018 până acum.
„Capacitățile noastre tehnologice s-au îmbunătățit de la ultima rundă de tarife, în special datorită progreselor în AI”, spune Frey, economistul de la Oxford.
Ascensiunea roboților
Timp de ani de zile, o limitare majoră a roboților a fost incapacitatea lor de a se adapta la schimbări minore în mediul înconjurător. Un robot industrial putea repeta o sarcină într-un mediu controlat — cum ar fi tăierea unei uși de mașină dintr-o foaie de metal — dar pentru sarcini mai delicate și în medii mai complexe, oamenii rămâneau superiori.
Dar această situație s-ar putea schimba în curând. „Creierele” roboților devin tot mai adaptabile datorită progreselor în sisteme AI generale, cum ar fi modelele lingvistice de mari dimensiuni. Corpurile roboților devin mai agile, datorită cercetării și investițiilor unor companii precum Boston Dynamics. Iar costurile de producție ale roboților sunt în scădere (deși tarifele ar putea inversa temporar această tendință).
„A durat ceva timp, dar cercetătorii au lucrat la aplicarea capacității modelelor lingvistice de a înțelege bunul-simț în robotică”, spune Lucas Hansen, co-fondator al organizației non-profit CivAI. „Nu mai este nevoie de eforturi speciale pentru a adapta roboții la scopuri noi, mai ales când tehnologia se maturizează. Așadar, dacă ești o companie manufacturieră de dimensiuni medii, înainte trebuia să investești sume uriașe în cercetare și dezvoltare pentru a automatiza tot. Acum, va fi nevoie de mult mai puțin efort marginal.”
Acemoglu este mai sceptic. Roboții, spune el, încă se confruntă cu probleme în medii complexe, chiar dacă videoclipurile demonstrative ale companiilor ar sugera altceva. „Nu aș fi optimist că această problemă va fi rezolvată rapid”, afirmă el, prezicând că roboții flexibili sunt la cel puțin 10 ani distanță.
Dacă tarifele duc la mai multă automatizare, este totuși puțin probabil ca eventualele câștiguri de productivitate să compenseze pierderile majore cauzate de perturbarea lanțurilor de aprovizionare și de creșterea costurilor importurilor. „Principalul efect al tarifelor este că vor face totul mai ineficient”, spune Erik Brynjolfsson, directorul Laboratorului pentru Economie Digitală de la Universitatea Stanford. „Când arunci nisip în roțile lanțurilor de aprovizionare și ale comerțului global, vom fi cu toții puțin mai săraci.”
Administrația Trump a declarat că vrea ca AI-ul să îi ajute pe lucrătorii americani, nu să-i înlocuiască. „Refuzăm să privim AI-ul ca pe o tehnologie pur disruptivă care va automatiza inevitabil forța noastră de muncă”, a spus vicepreședintele JD Vance în februarie. „Credem și vom lupta pentru politici care să asigure că AI-ul îi va face pe lucrători mai productivi, iar ei vor culege roadele.”
Dar experiențele trecute cu noi tehnologii la locul de muncă sugerează că această viziune optimistă este puțin probabilă, spune Brian Merchant, istoric al muncii și autor al cărții Blood in the Machine. „Istoric vorbind, în perioadele de recesiune, dacă apare o oportunitate de a automatiza, companiile o vor exploata. Asta nu înseamnă neapărat că vor reduce numărul de angajați, dar înseamnă că angajatorii pot folosi ocazia pentru a submina protecțiile muncii și a câștiga mai mult control.”