Vehiculele moderne se bazează din ce în ce mai mult pe ecrane de infotainment, însă nemulțumirea crescândă a consumatorilor îi determină pe producătorii auto să regândească această tendință, transmite Gizmodo. Îmbrățișate inițial pentru designul lor elegant și interfața asemănătoare unui smartphone, aceste ecrane tactile sunt acum criticate pentru probleme de siguranță și de utilizare. Deși pare util să ai toate comenzile într-un singur loc, navigarea între meniuri poate fi frustrantă, lentă și nesigură.
De când Tesla a popularizat afișajele mari la mijlocul anilor 2010, tendința a luat amploare, 97% dintre mașinile noi având acum ecrane tactile – aproape un sfert având afișaje de 11 inchi sau mai mari. Unele sisteme oferă funcții extinse, precum acces la iMessage sau Netflix, însă o astfel de complexitate poate îngreuna operațiunile de bază. Un sondaj arată că doar 15% dintre șoferii din 2024 preferă afișaje pe toată lățimea bordului, iar doar 18% preferă ecranele de la baza parbrizului.
Preocupările legate de siguranță sunt în creștere. Defecțiunile sistemului de infotainment au dus la rechemări în service și procese: în 2021, Tesla a rechemat în service vehicule din cauza ecranelor înghețate care dezactivau camera retrovizoare, iar Stellantis se confruntă acum cu un proces colectiv pentru defecțiuni legate de ecrane. Aceste probleme agravează pericolul de distragere a atenției, în special atunci când funcțiile esențiale necesită navigarea prin meniuri stratificate.
Unii producători auto reacționează. Volkswagen reintroduce butoanele fizice în urma reacțiilor negative, CEO-ul Thomas Schäfer admițând că ecranele tactile „au făcut mult rău”. Noul head-up display de la BMW proiectează informații personalizabile la baza parbrizului, menținându-le în câmpul vizual al șoferului. „Șoferul decide singur ce informații dorește să afișeze”, a declarat Frank Weber, membru al consiliului BMW.
În plus, mărci precum Hyundai și Kia oferă atât comenzi tactile, cât și analogice, iar sistemele activate vocal câștigă teren. Mercedes utilizează ChatGPT, iar cea mai recentă versiune de CarPlay de la Apple acceptă comenzi vocale.