Germania oferă stimulente insuficiente pentru achiziția de vehicule electrice de către companii, avertizează organizația Transport & Environment

Sursa Foto: CarVertical

Companiile din Germania care achiziționează autoturisme noi nu au suficiente stimulente pentru a alege vehicule electrice în detrimentul SUV-urilor grele pe benzină, avertizează grupul de cercetare și campanie Transport & Environment (T&E) într-un raport publicat și citat de Reuters.

Germania a raportat luna trecută o creștere de 38,9% a vânzărilor de vehicule electrice, însă T&E susține că acest salt este mai degrabă rezultatul introducerii unor reglementări europene în ianuarie, decât al politicilor naționale.

„Deoarece producătorii auto au dorit cu orice preț să evite plata unor penalități către Comisia Europeană, au accelerat vânzările de vehicule electrice… vizând cea mai mare piață auto a UE, Germania”, a declarat Stef Cornelis, directorul T&E pentru flote electrice.

În raportul publicat miercuri, T&E arată că în Germania, cumpărătorii corporativi ai unui SUV pe benzină recuperează, în medie, 7.072 de euro în taxe nete pe parcursul a patru ani, deoarece deducerile din depreciere și TVA compensează taxele de achiziție, proprietate și cele aplicate beneficiilor în natură (BiK).

În cazul în care aleg un SUV electric compact, companiile recuperează în medie 11.471 de euro în aceeași perioadă. Prin comparație, pentru un SUV compact pe benzină, suma recuperată este de doar 2.753 de euro.

Această diferență este una dintre cele mai mici din Europa, potrivit T&E.

În Danemarca, de exemplu, taxele nete pe patru ani pentru un SUV electric compact sunt cu 43.340 de euro mai mici decât pentru un model echivalent pe benzină. În același timp, achiziția unui SUV executiv pe benzină generează pentru companii un cost fiscal de 208.690 de euro.

Potrivit T&E, vânzările corporate reprezintă 60% din totalul vânzărilor de autoturisme în Uniunea Europeană. Organizația susține că reformarea sistemelor de taxare auto la nivel european ar putea stimula cererea pentru vehicule electrice, ar genera venituri suplimentare și ar face tranziția verde mai echitabilă din punct de vedere social.

Datele firmei de cercetare JATO Dynamics arată că, în 2024, SUV-urile au reprezentat 58% din totalul vânzărilor de autoturisme din Europa.

În acest context, noul guvern german format din conservatori și social-democrați a convenit la începutul lunii aprilie asupra unui set de măsuri pentru a încuraja vânzările de vehicule electrice în cea mai mare economie a Europei.

Printre măsuri se numără majorarea plafonului pentru beneficiile fiscale aplicabile mașinilor electrice de companie la 100.000 de euro, introducerea unei deduceri speciale pentru amortizarea vehiculelor electrice și scutirea acestor vehicule de taxa auto până în 2035.

Cu toate acestea, T&E consideră că măsurile nu sunt suficiente.

Organizația dă ca exemplu Belgia, care a ajuns anul trecut la o rată de 41,1% a vânzărilor de vehicule electrice în sectorul corporativ, după ce și-a reformat sistemul de mașini de serviciu în 2021. În Italia, creșterea vânzărilor de EV este pusă pe seama modificărilor aduse sistemului de beneficii în natură, intrate în vigoare în luna ianuarie.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...