Honda a anunțat că se așteaptă la o scădere de 59% a profitului operațional în anul fiscal care se încheie la 31 martie 2026, prognozând un rezultat de 500 miliarde yeni (aproximativ 3,1 miliarde euro), față de 1,21 trilioane yeni (circa 7,6 miliarde euro) în anul fiscal precedent.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Scăderea este pusă pe seama tarifelor comerciale impuse de administrația președintelui american Donald Trump asupra autovehiculelor fabricate în afara Statelor Unite, potrivit unui articol Reuters.
Compania a precizat că estimează un impact total de 650 miliarde yeni (aproximativ 4,1 miliarde euro) asupra profitului operațional din cauza tarifelor impuse în mai multe țări, dintre care 300 miliarde yeni (aproximativ 1,9 miliarde euro) sunt atribuiți direct importurilor a aproximativ 550.000 de vehicule finite.
Honda intenționează să atenueze acest impact prin măsuri interne și estimează că va putea compensa circa 200 miliarde yeni (aproximativ 1,25 miliarde euro).
Pe fondul acestor incertitudini comerciale, Honda a anunțat și amânarea cu aproximativ doi ani a planului de construire a unui lanț de aprovizionare pentru vehicule electrice în Ontario, Canada, anunțat în aprilie 2024.
Decizia vine și în contextul încetinirii cererii globale pentru mașini electrice, a precizat compania.
„Deși industria auto se află într-o situație foarte dificilă, vom căuta cu siguranță noi direcții de creștere prin parteneriate strategice”, a declarat Toshihiro Mibe, directorul executiv al Honda, în cadrul unei conferințe de presă.
Mibe a confirmat că nu au existat evoluții recente în privința unei posibile fuziuni cu Nissan, după ce discuțiile au fost întrerupte la începutul acestui an.
Totuși, colaborarea tehnologică dintre cele două companii rămâne activă.
Astfel de parteneriate sunt considerate esențiale pentru ca producătorii tradiționali să poată face față concurenței tot mai puternice din partea producătorilor chinezi de vehicule electrice.
Estimările Honda reflectă dificultățile tot mai mari cu care se confruntă producătorii auto în contextul noilor politici comerciale și al tranziției spre mobilitatea electrică, într-un moment în care cererea globală pentru EV-uri încetinește, iar presiunea competitivă crește.