Aston Martin, care a înregistrat pierderi mari anul trecut, a anunţat că doreşte să vândă participaţia minoritară pe care o deţine la echipa sa de Formula 1, ca parte a unui plan de a strânge peste 125 de milioane de lire sterline (150 de milioane de euro), informează AFP, transmite News.ro.
Constructorul britanic de automobile de lux speră să primească mai mult decât „valoarea sa contabilă actuală de aproximativ 74 de milioane de lire sterline” (88 de milioane de euro), potrivit unei declaraţii publicate luni.
Totuşi, această tranzacţie nu va avea „niciun impact asupra acordului de sponsorizare pe termen lung”, potrivit Aston Martin, care a revenit în Formula 1 în 2021 după zeci de ani de absenţă şi va continua, prin urmare, să finanţeze echipa care îi poartă numele şi pe cel al gigantului petrolier saudit Aramco.
Cu sediul la Silverstone (Marea Britanie), echipa are doi piloţi: dublul campion mondial Fernando Alonso şi Lance Stroll, fiul acţionarului majoritar al Aston Martin, Lawrence Stroll. A terminat pe locul 7 după primele două Mari Premii ale sezonului, în Australia şi China.
Conform AFP, marca nu a dorit să precizeze ce procent reprezintă această participaţie minoritară şi nici dacă s-a prezentat deja un potenţial cumpărător. Luna trecută, grupul a anunţat 170 de concedieri, adică 5% din forţa sa de muncă, în cadrul unui plan de reducere a costurilor, după ce a înregistrat o pierdere puternică în 2024, din cauza în special a slăbiciunii pieţei chineze.
Aston Martin a mai anunţat luni că cel mai mare acţionar al său, consorţiul Yew Tree, condus de miliardarul canadian Lawrence Stroll, „îşi propune să îşi majoreze în continuare participaţia (…) la aproximativ 33%”, cu o miză de 52,5 milioane de lire sterline (63 milioane de euro). El deţine deja aproape 28% din grup.
Producătorul, care a suferit o serie de eşecuri de la introducerea sa eşuată pe bursa de la Londra la sfârşitul anului 2018, a crescut luni dimineaţă cu peste 10% pe piaţă. Salvată de la faliment la începutul anului 2020 de Lawrence Stroll, compania a anunţat o serie de strângeri de fonduri în ultimii ani, în special pentru a-şi reduce datoria. În prezent, aceasta caută să se orienteze mai mult către segmentul ultra-luxos, chiar dacă şi-a încetinit orientarea către electrificare.