Nissan Motor a anunțat marți un amplu plan de reducere a costurilor care prevede închiderea a șapte fabrici și concedierea a 11.000 de angajați, în contextul unor pierderi financiare majore și al unei scăderi accentuate a vânzărilor, transmite Reuters.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
În urma acestor măsuri, rețeaua globală de producție va fi redusă de la 17 la 10 unități, iar reducerea totală a forței de muncă va ajunge la aproximativ 20.000 de posturi, incluzând și cele 9.000 anunțate anterior.
Nissan, care nu a oferit estimări financiare pentru întregul an fiscal în curs, a încheiat anul fiscal precedent cu un profit operațional de 69,8 miliarde yeni (aproximativ 472 milioane dolari), în scădere cu 88% față de anul anterior. Potrivit directorului financiar Jeremie Papin, compania estimează o pierdere operațională de 200 miliarde yeni în primul trimestru al noului exercițiu financiar.
„Rezultatele financiare anuale sunt un semnal de alarmă. Realitatea este clară: costurile noastre variabile cresc, iar cele fixe sunt mai mari decât veniturile actuale pot susține”, a declarat noul CEO Ivan Espinosa, într-o conferință de presă la sediul central al companiei din Yokohama.
Compania japoneză se confruntă cu dificultăți majore pe piețele din Statele Unite și China, dar și cu presiuni tot mai mari din partea producătorilor chinezi de vehicule electrice, în special în Asia de Sud-Est. La acestea se adaugă efectele tarifelor comerciale din SUA și colapsul recent al discuțiilor de fuziune cu Honda.
Espinosa vizează economii totale de aproximativ 500 miliarde yeni și o restructurare profundă a operațiunilor. În acest sens, compania a anunțat și o reducere a complexității pieselor utilizate în producție cu 70%. Nu au fost oferite detalii privind fabricile care urmează să fie închise.
Potrivit analiștilor, dificultățile actuale ale Nissan sunt rezultatul unor decizii strategice din perioada conducerii lui Carlos Ghosn, când compania s-a concentrat excesiv pe volum, utilizând reduceri masive de preț pentru a menține vânzările, ceea ce a dus la un portofoliu de modele învechit, aflat acum în nevoie urgentă de actualizare.