Înmatriculările de autoturisme noi au înregistrat un recul de 7,3% în ritm anual în luna iunie, potrivit cifrelor publicate joi de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), transmite AFP, citată de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Asociaţia, care îi reprezintă pe cei 16 mari constructori auto din Europa, a informat că 1,010 milioane autoturisme au fost înmatriculate în luna iunie 2025 în Uniunea Europeană, în scădere cu 7,2% comparativ cu 1,089 milioane autoturisme în luna iunie 2024.
România, una dintre cele mai afectate pieţe
Piaţa auto din România a înregistrat o contracţie mult mai accentuată decât media din UE, în condiţiile în care în iunie au fost înmatriculate 10.611 autoturisme, în scădere cu 50,3% faţă de 21.358 autoturisme în luna similară a anului trecut. De asemenea, în perioada ianuarie-iunie 2025, piaţa auto din România a înregistrat un declin de 22,4%, fiind înmatriculate 64.820 de automobile.
Schimbări în preferinţele consumatorilor europeni
În primul semestru, vânzările europene de autoturisme au înregistrat o scădere de 1,9%, în condiţiile în care modelele cu motoare pe benzină (scădere de 21,2%) şi cele cu motoare diesel (scădere de 28,2%) au fost înlocuite de modele hibride (creştere de 17,1%), care reprezintă în prezent mai mult de o treime din piaţă (34,8%).
Automobilele complet electrice şi-au continuat avansul dar într-un ritm mai moderat (creştere de 22%) comparativ cu situaţia din anii anteriori, cu o creştere puternică în Germania şi Belgia, graţie facilităţilor fiscale. Automobilele electrice reprezintă 15,6% din piaţa europeană.
Constructorii europeni înregistrează pierderi
„Suntem încă departe de a ajunge la o adoptare masivă” a comentat ACEA, care a cerut o revizuire a normelor privind emisiile de CO2. „Consumatorii rămân prudenţi iar măsuri mai robuste pentru a încuraja cererea rămân cruciale pentru a accelera tranziţia”, a adăugat ACEA.
Toţi cei trei mari constructori auto generalişti din Europa – Volkswagen, Stellantis şi Renault – au înregistrat un declin al vânzărilor în luna iunie, însă în timp ce vânzările Stellantis au fost mai mici cu 16,1% în ritm anual, Renault a rezistat ceva mai bine, cu un declin de doar 0,5%. În interiorul grupului Renault, înmatriculările de autoturisme marca Dacia au scăzut cu 1,7% în ritm anual, până la 55.715 unităţi, în timp ce înmatriculările Renault au crescut cu 0,2%, până la 74.400 de unităţi.
În primul semestru, vânzările Dacia în UE au înregistrat o creştere de 1,2%, până la 288.196 de unităţi.