Povestea Toyota Prius – Primul model hibrid produs în masă și greutățile dezvoltării: „În teste, avea consum mai mare decât o Corolla obișnuită”

toate cele 4 generatii ale modelului hibrid toyota prius intr-o singura imagine
Sursa foto: Toyota

Constructorul Toyota a prezentat lumii în urmă cu 28 de ani primul model hibrid produs în serie mare, iar mașina a devenit un succes în timp, comercializându-se în milioane de exemplare. În prezent, se află pe piață a patra generație.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Primul Prius a văzut lumina zilei în Japonia, în 1997, după un efort de ani de zile al companiei Toyota de a dezvolta un model de familie, practic și cu emisii scăzute. Era echipat cu un motor pe benzină și două motoare electrice. A fost un succes într-o perioadă în care puțini testau zona hibridă și o bună perioadă de timp numele Prius a fost sinonim cu cuvântul hibrid.

Proiectul G21

Satoshi Ogiso, singura persoană care a lucrat la modelul Prius de la stadiul de proiect până la actuala generație, a patra, a povestit ce a dus la dezvoltarea primului model.

„Era vara lui 1993. Eiji Toyoda, președinte onorific al Consiliului de Administrație, ne-a îndemnat să ne gândim la o nouă viziune, pe termen mediu și lung și care să ne pregătească pentru secolul 21. Atunci am început primul studiu care a dus ulterior la Prius”, a povestit în 2020 Ogiso.

Potrivit acestuia, președintele Consiliului de Administrație al Toyota, Shoichiro Toyoda, a fost de acord cu planul de a dezvolta o nouă viziune pentru viitoarele modele Toyota și a susținut proiectul.

Studiul inițial a început în septembrie 1993 sub numele G21: G venea de la Glob și 21 de la secolul 21. Echipa era formată din 10 ingineri și designeri, care făceau muncă de cercetare pentru o mașină de pasageri de nouă generație care urma să fie produsă în masă.

„Una dintre provocările inițiale a fost să definim conceptul vag de mașină pentru secolul 21”, spune Ogiso. „Nu ne puteam baza pe metodele cunoscute, așa că am decis să propunem o tehnologie nouă”.

Până la finalul anului, echipa a creat un raport în care detalia conceptul unei mașini pentru secolul 21: Era compactă, spațioasă, cu ampatament mare și un consum de combustibil de doar 1 litru la 20 de kilometri.

Proiectul G21 a fost aprobat și în februarie 1994 a fost lansat. Echipa de ingineri din proiect avea ca scop să ducă ideea de la stadiul de concept la stadiul de producție.

În anii 90, apăruse ideea propulsiei electrice, însă echipa G21 nu a considerat că o motorizare hibridă cu ajutorul unui motor electric ar fi o soluție fezabilă, întrucât tehnologia era discutată însă nu fusese îndelung testată. „Atunci, nu am văzut tehnologia hibridă drept ceva ce puteam obține până la începutul secolului 21. Întreaga echipă împărtășea această perspectivă”, povestește Ogiso. Într-un final, echipa G21 a decis să folosească un motor pe benzină cu injecție directă cuplat la o transmisie automată extrem de eficientă. Astfel, consumul de combustibil era cu 50% mai bun decât la mașinile din acea clasă.

Dublați eficiența!

În 1994, vicepreședintele Toyota pentru tehnologie, Akihiro Wada, i-a cerut șefului proiectului G21 să faca mașina un model hibrid, iar dacă acest lucru nu este posibil ea va nu vedea lumina zilei.

“La început, ni s-a spus să proiectăm o versiune hibridă a mașinii doar cu scopul de concept, pentru un salon auto”, spune Ogiso.

Ulterior, s-a creat un consens pentru dezvoltarea unui model hibrid, considerându-se fără sens să se construiască mașina secolului 21 cu tren de rulare din secolul 20.

Economia de combustibil obținută inițial era bună, însă trebuia dublată. “Știam că nu vom reuși asta prin metode convenționale și că tehnologia hibridă era singura soluție”.
Cercetarea pentru un nou sistem hibrid a început în 1995, iar după șase luni echipa a decis că propulsia cu două motoare electrice era cea mai potrivită datorită potențialului pentru un consum redus.

Echipa G21 a lucrat la un concept pentru Salonul Auto de la Tokyo din 1995, iar în același timp inginerii lucrau la finalizarea versiunii de producție. Acordul final pentru producția noului model a venit în același an, iar primii pași au constat în alegerea motorului potrivit și dezvoltarea motoarelor electrice și a bateriilor. Ținta era lansarea mașinii pe piață înainte de începerea secolului 21.

Abia în noiembrie 1995 am asamblat toate componentele într-o mașină, spune Ogiso. “Deși era asamblată, nu puteam să o facem să funcționeze”.

“Ne-a luat 49 de zile să facem prototipul să meargă”, povestește Ogiso. “Chiar și atunci, funcționa ciudat și inconsecvent. După 500 de metri se oprea din senin. Cu toate acestea, era foarte emoțional pentru noi s-o vedem că merge știind că am reușit asta până la finalul anului”.

Conducerea Toyota a devansat apoi termenul proiectului cu un an, stabilind 1997 pentru lansare. Transformarea unui prototip care mergea 500 de metri într-o mașină gata de lansare în mai puțin de doi ani a fost o sarcină uriașă, iar echipa a întâmpinat probleme cu bateriile și consumul de combustibil, la un moment dat consumul prototipului fiind chiar peste al unei Corolla obișnuite.

Până în august 1997, toate testele au fost finalizate, iar o linie de producție dedicată a început să asambleze prototipuri la fabrica Takaoka în septembrie.

Conferința de presă pentru dezvăluirea modelului Prius a avut loc pe 14 octombrie 1997 la un hotel din Roppongi, Tokyo. Echipa de dezvoltare reușise să obțină un consum de combustibil de 28 de kilometri pe litru, iar prețul de vânzare era sub estimările presei.

În prima lună, s-au comandat 3.500 de unități, de trei ori peste estimări. Următoarea generație Prius s-a lansat în 2003, iar comenzile au fost duble față de estimări. Modelul a continuat să fie dezvoltat, iar în 2015 a ieșit pe piață a patra generație.

Prima generație Prius (1997-2003) se lăuda cu un consum de 4 litri la 100 km, a doua generație (2003-2009) avea un consum de 3 litri la 100 de kilometri, a treia generație (2009-2015) avea 2,6 litri/100km, iar actuala generație are, potrivit constructorului, un consum de 2,4 litri la 100 de kilometri.

În primii 20 de ani de fabricație, Toyota a vândut peste 6,1 milioane de modele din familia Prius.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...