Revoluția electrică vine din Est / Din lider global, Europa devine dependentă de tehnologia auto chineză

Fabrica BYD
Sursa foto: Li Jianan / Xinhua News / Profimedia

Acum douăzeci de ani, industria auto europeană privea cu superioritate eforturile Chinei de a construi mașini moderne și trata cu ironie prototipurile stângace ale partenerilor asiatici. Astăzi, rolurile s-au inversat spectaculos, dacă nu chair radical. Chinezii nu mai imită, ci stabilesc standardele, iar europenii încearcă să țină pasul, relatează Financial Times.

Îngrijorată de ascensiunea companiilor chineze, Uniunea Europeană a impus anul trecut tarife de până la 45% pe vehiculele electrice (EV) din China. Totuși, Bruxelles și industria auto europeană încearcă acum o nouă abordare, să colaboreze cu firmele chineze pentru a ține pasul cu inovația în domenii esențiale precum software-ul, bateriile și sistemele de conducere autonomă.

Între timp, giganți precum Volkswagen, Mercedes-Benz, Stellantis și BMW au semnat deja parteneriate cu firme chineze pentru a avea acces la tehnologie de vârf.

Noua strategie a Comisiei Europene urmărește să obțină un echilibru mai bun, iar companiile chineze care intră pe piața europeană ar putea fi obligate să încheie societăți mixte cu firme europene sau să licențieze părți din tehnologia lor.

Întoarcerea roții, Europa copiază modelul chinez

Practic, este o ironie istorică. Europa aplică acum o strategie asemănătoare celei folosite de China în ultimele decenii. Anume deschiderea pieței în schimbul accesului la tehnologie.

Bruxelles-ul explorează posibilitatea de a impune cerințe de tip „joint venture” firmelor chineze care vor să vândă pe piața europeană, întocmai cum Beijingul a cerut cândva companiilor europene să transfere tehnologie în schimbul accesului la consumatorii chinezi.

„E o schimbare profundă de mentalitate. Europa recunoaște că a rămas în urmă și că are nevoie de parteneriate pentru a recupera decalajul tehnologic”, spune Elisabetta Cornago, cercetătoare la Centre for European Reform.

Softul chinez, cheia mașinii viitorului

Cel mai mare șoc pentru constructorii auto europeni a fost descoperirea că nu tehnologia mecanică le mai oferă un avantaj competitiv, ci software-ul. De la sisteme de infotainment sofisticate până la asistență avansată la condus, mașinile chineze domină în zone pe care marile branduri europene le-au ignorat sau subestimat.

Un inginer german de top citat de FT, care a lucrat zeci de ani la dezvoltarea de prototipuri, recunoaște că ceea ce cândva era considerat „copiat” este acum sursă de inspirație: „Am primit un set de specificații pentru un nou sistem auto și toate cerințele erau deja implementate în mașinile chineze”.

De la colaborare la dependență?

Volkswagen a investit 700 de milioane de dolari în producătorul chinez de vehicule electrice Xpeng, iar inginerii germani lucrează cot la cot cu cei chinezi în orașe precum Guangzhou. Mercedes-Benz colaborează cu Hesai pentru senzori Lidar, Toyota cu Tencent pentru software, iar Stellantis a preluat o participație majoritară în Leapmotor, un start-up chinez.

Această dinamică ridică întrebări. Va deveni Europa dependentă de tehnologia dezvoltată în China? Există riscuri strategice și economice într-un context geopolitic tot mai tensionat?

SUA ridică bariere, China își caută drum spre Europa

Statele Unite au impus tarife dure asupra vehiculelor electrice din China, forțând producătorii chinezi să își caute piețe alternative. Iar Europa devine, natural, o destinație atrăgătoare. BYD construiește o uzină în Ungaria, Chery negociază intrarea în Spania, iar Leapmotor va produce vehicule electrice în Italia prin parteneriatul cu Stellantis.

În același timp, Comisia Europeană investighează subvențiile de stat acordate companiilor chineze și ia în calcul impunerea unor măsuri similare cu cele americane. Dar, spre deosebire de Washington, Bruxelles nu are o strategie industrială unificată și se confruntă cu tensiuni interne între țările membre.

Conform CSIS (un think-tank american), China a susținut industria EV cu aproximativ 231 de miliarde de dolari între 2009 și 2023, deși granița dintre subvenție și inovație e greu de definit.

Robert Falck, CEO al start-up-ului suedez Einride, care în 2019 a lansat primul camion autonom, spune că piața chineză este, în unele privințe, mai liberală decât cea europeană. „În China, companiile de succes sunt conduse de antreprenori, nu de stat”.

Ce urmează? O cursă contra-cronometru

Industria auto europeană se află la o răscruce. Presiunea de a atinge țintele climatice, costurile în creștere și concurența din ce în ce mai dură pun sub semnul întrebării modelul de business tradițional. Colaborarea cu firmele chineze poate fi o șansă reală de modernizare, dar și o potențială vulnerabilitate.

Unii experți avertizează că, fără investiții strategice și condiții clare privind transferul de know-how, Europa riscă să devină o simplă zonă de asamblare. „Dacă nu ne mișcăm rapid, vom importa tehnologie, nu doar mașini”, spune Julia Poliscanova, directoare la ONG-ul Transport & Environment.

Într-un moment în care viitorul mobilității se joacă între Silicon Valley și Shenzhen, întrebarea pentru Europa nu mai este „cât producem”, ci „cât de mult controlăm din ceea ce producem”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...