Airbus solicită revenirea la tratatul privind comerţul fără taxe vamale în industria aeronautică

Un avion care aterizează pe pista unui aeroport
Photo by Nguyen Hung on Pexels

Şeful grupului aeronautic european Airbus, Guillaume Faury, a cerut revenirea la comerţul scutit de taxe vamale în domeniul aeronautic, alăturându-se liderilor din industria SUA care caută o atenuare a războiului taxelor comerciale, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Faury a avertizat că vor fi „doar învinşi” în urma unui conflict tarifar prelungit, în special în Statele Unite, sediul celei mai mari industrii globale de producere a componentelor pentru sectorul aerospaţial.

Taxele vamale americane şi perspectiva unor măsuri de retorsiune din partea Europei nu au avut până acum un impact semnificativ direct asupra lanţurilor de aprovizionare şi deocamdată efectele pot fi gestionate, a explicat Faury, adăugând că urmăreşte cu atenţie evoluţiile pe segmentul călătoriilor aeriene, al operatorilor aerieni şi al furnizorilor.

Prezentând rezultate trimestriale peste aşteptări, Faury a cerut revenirea la tratatul semnat în 1979 de 33 de ţări prin care avioanele şi componentele erau scutite de taxe vamale.

„Întreaga industrie s-a dezvoltat în jurul acestui concept, pe ambele maluri ale Atlanticului. Având în vedere situaţia, este un avantaj pentru toată lumea”, a declarat şeful Airbus.

La Washington, o coaliţie din domeniul aviaţiei încearcă să convingă parlamentarii şi Casa Albă să renunţe la taxele vamale în favoarea impunerii tratatului din 1979 intermediat de către Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

Deşi şi-a menţinut obiectivul de a majora anul acesta livrările la 820 de avioane, Airbus a indicat că s-ar putea confrunta cu un declin în primul semestru, astfel încât speranţele sunt într-o evoluţie bună în semestrul doi. Anul trecut Airbus a livrat 766 aeronave.

Compania nu a putut livra 17 aeronave în primul trimestru din 2025, deoarece CFM International a întârziat trimiterea motoarelor. Faury a anunţat că numărul de avioane finalizate dar care nu au încă motoare va creşte din nou în acest trimestru, dar se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei în această vară.

CFM, co-deţinută de GE şi grupul francez Safran, a reiterat că este încrezătoare că-şi va accelera producţia în trimestrul doi.

Profitul operaţional al Airbus în primul trimestru din acest an a crescut cu 8%, la 624 milioane euro, în timp ce veniturile au urcat cu 6%, la 13,54 miliarde euro. Analiştii se aşteptau la un profit de 602 milioane euro şi veniturile 12,95 miliarde euro.

Pentru acest an Airbus se aşteaptă la un profit operaţional de şapte miliarde euro. „Monitorizăm şi evaluăm cu atenţie situaţia, dar este prea devreme pentru a cuantifica acum impactul taxelor vamale”, a declarat Faury.

Airbus şi-a exprimat încrederea în viitoarea producţie a avionului de transport militar A400M, anunţând că este în negocieri „constructive” cu ţări europene pentru achiziţii.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...