Departamentul de Justiție al SUA ar trebui să trimită Boeing în judecată într-un proces penal pentru fraudă, legat de cele două accidente fatale ale avioanelor 737 MAX, și să respingă un acord preliminar care i-ar permite gigantului aerospațial să evite urmărirea penală, a declarat Paul Cassell, un avocat al familiilor victimelor, potrivit Reuters.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
„Acesta este cel mai letal caz de criminalitate corporatistă din istoria Statelor Unite, așa cum a recunoscut și judecătorul federal Reed O’Connor. Orice concesii suplimentare făcute companiei Boeing ar fi complet inacceptabile”, a scris Cassell într-o scrisoare adresată autorităților.
Acordul preliminar propus de guvern ar permite Boeing să evite un proces penal
Acordul preliminar propus de guvern ar permite Boeing să evite un proces penal și eticheta de „companie condamnată penal”, în ciuda faptului că firma a admis anterior că a înșelat Administrația Federală a Aviației (FAA) cu privire la un sistem critic de control al zborului de pe 737 MAX. Acest sistem, denumit MCAS, s-a aflat în centrul investigațiilor legate de prăbușirile din Indonezia (2018) și Etiopia (2019), care au ucis 346 de persoane.
Conform termenilor actuali, Boeing ar evita supravegherea unui monitor extern independent și și-ar putea desemna propriul consultant de conformitate – o măsură pe care Cassell o descrie drept „echivalentul numirii propriei firme în rol de ofițer de probațiune”.
Departamentul de Justiție a oferit până joi (23 mai) termen familiilor victimelor pentru a trimite obiecții scrise. Dacă acordul va fi acceptat, acesta ar opri procesul penal programat pentru 23 iunie, în care Boeing urma să fie judecată pentru fraudă în relația cu FAA, autoritatea federală responsabilă cu siguranța aviației.
Riscuri minime pentru Boeing, susțin avocații
Cassell susține că riscul unei achitări este „practic zero”, în condițiile în care chiar fostul director executiv al Boeing, Dave Calhoun, a semnat în 2021 un acord de urmărire penală amânată (DPA), în care compania recunoștea toate faptele relevante ale fraudei.
Totodată, ca parte a noului acord, Boeing ar urma să contribuie cu încă 444,5 milioane de dolari la un fond de despăgubire pentru victime – sumă ce se adaugă celor 500 de milioane plătite deja în 2021.
Un istoric de probleme nerezolvate
Boeing se confruntă cu o presiune publică în creștere, mai ales după incidentul grav din ianuarie 2024, când un avion 737 MAX 9 a pierdut un panou de ușă în timpul zborului, din cauza absenței a patru șuruburi esențiale. În urma acestui incident, FAA a impus un plafon de producție de 38 de avioane pe lună, iar controalele asupra companiei s-au intensificat.
În timp ce Departamentul de Justiție nu a comentat încă propunerea public, Boeing a refuzat, la rândul său, să ofere o reacție oficială. Presiunea din partea familiilor victimelor și a avocaților lor crește însă pe zi ce trece.
„Este timpul ca justiția să se facă pe deplin, în instanță, nu prin înțelegeri de culise care lasă marile corporații să iasă basma curată din cele mai grave tragedii”, a conchis Cassell.