Mogulii din spatele giganților tech din Silicon Valley au sprijinit campania prezidențială a lui Donald Trump din 2024, doar pentru a se confrunta cu politici care le subminează viziunea, potrivit unei analize publicate de 404media.com.
În 2023, investitorul în domeniul tehnologiei Marc Andreessen a publicat „Manifestul tehno-optimist”, susținând că reglementările sufocă progresul tehnologic. Acesta a formalizat mișcarea „accelerării efective” (e/acc), care s-a aliniat cu poziția antireglementare a lui Trump.
Lideri din domeniul tehnologiei, precum Andreessen și Elon Musk, l-au susținut pe Trump deoarece credeau că democrații doresc să reglementeze tehnologiile AI și să abordeze problemele climatice. După victoria lui Trump, Andreessen a început să consilieze administrația, iar capitalistul de risc David Sacks a devenit „țarul AI și cripto”.
Cu toate acestea, tarifele recente impuse de Trump contrazic agenda tehno-optimistă. Aceste tarife sunt „agresive, extinse și foarte dureroase pentru companiile tehnologice care se bazează pe lanțuri de aprovizionare globale complexe”.
În ciuda scutirilor pentru semiconductori, The Wall Street Journal explică faptul că acestea sunt ineficiente, deoarece „majoritatea importurilor de cipuri sunt indirecte”, componentele fiind asamblate la nivel mondial înainte de a reveni în SUA.
Politicile protecționiste ale lui Trump sunt în conflict fundamental cu industria tehnologiei, care „a prosperat datorită forței de muncă ieftine, pieselor ieftine, producției ieftine și lanțurilor de aprovizionare permise de comerțul internațional liber și ieftin”, potrivit 404media.com. În plus, administrația „desființează infrastructurile academice, științifice, de cercetare și de imigrație” care au încurajat inovarea americană.
Articolul notează că „utopia tehno-optimistă” depinde de „lanțuri de aprovizionare complexe pe care Trump le-a aruncat în haos”, ceea ce face ca realizarea viziunii lor să fie din ce în ce mai puțin probabilă în cadrul politicilor izolaționiste, care restricționează atât „biții, cât și atomii” de care Silicon Valley are nevoie pentru a prospera.