Pegatron din Taiwan, un important furnizor al Apple și Dell, a declarat luni că tarifele impuse de președintele Donald Trump creează confuzie în rândul clienților din SUA și riscă să provoace o penurie de produse electronice de larg consum în Statele Unite, relatează Reuters.
Taxele impuse și apoi retrase de Washington au creat incertitudine pentru comercianții cu amănuntul din SUA și au perturbat deciziile privind livrările, a declarat președintele producătorului de electronice, T.H. Tung, pentru Reuters, în marja unui eveniment de decernare a unor premii.
„În două luni, rafturile din Statele Unite… ar putea să semene cu cele din țările din lumea a treia, unde oamenii merg la magazine și piețe doar pentru a găsi rafturi goale, totul pentru că toată lumea așteaptă să vadă ce se întâmplă”, a declarat Tung.
Luna aceasta, Trump a suspendat brusc unele taxe vamale care vizau parteneri comerciali precum Vietnam, Indonezia și India, unde Pegatron are baze de producție. Cu toate acestea, o taxă de 10% pe aproape toate mărfurile importate în SUA rămâne în vigoare.
Deși menită să ofere o oarecare ușurare în timpul negocierilor comerciale, Tung a spus că importatorii americani nu vor profita neapărat de această pauză pentru a crește livrările dacă consideră că taxa de 10% ar putea fi abrogată.
Acțiunile lui Trump au perturbat logistica fără cusur din centrul lanțului global modern de aprovizionare, a spus Tung, dar a adăugat că Pegatron își va respecta planurile.
„Doar pentru că Trump majorează tarifele nu înseamnă că restul lumii va face același lucru. Producătorii taiwanezi sub contract își mențin planurile de expansiune în străinătate”, a afirmat el.
„Nu vom ajusta imediat planurile noastre pe termen lung doar din cauza unor modificări tarifare pe o perioadă de două sau trei luni. Bazele de producție necesită o planificare pe termen lung”, a adăugat el.
Pegatron și-a diversificat locațiile de producție în afara Chinei încă din primul mandat al lui Trump, extinzându-se în țări din Asia de Sud-Est, precum și în Mexic.
Tung a spus că locațiile de producție nu au fost decise de producătorii taiwanezi pe bază de contract, ci au trebuit să fie negociate cu clienții.