Un impostor a folosit o voce generată artificial pentru a se da drept secretarul de stat Marco Rubio în contactele cu trei miniștri de externe și doi politicieni americani, potrivit unui document diplomatic văzut marți de Reuters, transmite News.ro. Acest mod de acțiune este numit deepfake.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
La jumătatea lunii iunie, persoana respectivă a contactat miniștri, un guvernator american și un membru al Congresului prin intermediul aplicației de mesagerie Signal, se arată în documentul respectiv. În două cazuri au fost lăsate mesaje vocale, iar în al treilea caz a fost trimis un mesaj text prin care persoana vizată era invitată să comunice prin Signal.
„Autorul a urmărit probabil să manipuleze persoanele vizate, folosind mesaje text și vocale generate de inteligența artificială, cu scopul de a obține acces la informații sau conturi”, se arată în documentul diplomatic.
Alerte diplomatice și atacuri cibernetice
Telegrama Departamentului de Stat, datată 3 iulie, a fost trimisă tuturor misiunilor diplomatice și consulare și îndeamnă personalul să avertizeze partenerii externi cu privire la conturile false și la uzurparea identității.
„Nu există o amenințare cibernetică directă la adresa Departamentului din partea acestei campanii, dar informațiile partajate cu o terță parte ar putea fi expuse, dacă persoanele vizate sunt compromise”, se arată în telegrama diplomatică.
Telegrama se referă și la o a doua acțiune, în aprilie, atribuită unui hacker având legături cu Rusia, care a desfășurat o campanie de spear-phishing vizând think tank-uri, activiști și disidenți din Europa de Est și foști oficiali ai Departamentului de Stat. Autorul a copiat o adresă de e-mail falsă „@state.gov” în mesaje, precum și logo-urile și marca utilizate de Biroul de Tehnologie Diplomatică al Departamentului de Stat, se arată în documentul diplomatic. „Autorul a demonstrat o cunoaștere aprofundată a convențiilor de denumire și a documentației interne ale Departamentului”, precizează documentul. În cadrul acelei campanii, persoana s-a dat drept un oficial al Departamentului de Stat în mesaje trimise către conturi private de Gmail.
Departamentul de Stat a declarat că partenerii din domeniul cibernetic au atribuit acea campanie unui actor cibernetic asociat Serviciului de Informații Externe al Rusiei.