Airbus lansează LOAD, drona europeană capabilă să intercepteze alte drone

Designul LOAD realizat de Airbus, dezvăluit pe 26 martie 2025, prevede o dronă echipată cu rachete pentru apărarea antiaeriană. (Imagine: Airbus)

Airbus a dezvăluit săptămâna aceasta un concept european de dronă anti-dronă, cu elemente de autonomie, inspirat dintr-un model de țintă folosit la antrenamente acum 20 de ani, informează DefenseNews.

Cu LOAD — acronim pentru Low-Cost Air Defence (Apărare Aeriană cu Cost Redus) — gigantul aerospațial european urmărește să abordeze una dintre cele mai mari provocări ale apărării aeriene moderne: costurile uriașe pentru interceptarea amenințărilor ieftine.

Oficialii Airbus au anunțat designul dronei în cadrul unui târg de sisteme autonome desfășurat la Bonn, Germania, pe 26 martie. Aceasta se va baza pe o platformă din anii 2000, Do-DT25, un sistem aerian fără pilot folosit pentru exerciții de tragere. Din acest motiv, a fost concepută să fie ieftină și de unică folosință, potrivit producătorului.

Varianta modificată a UAV-ului va putea transporta trei rachete ghidate. Potrivit Airbus, raza operațională va fi de 100 de kilometri (aproximativ 160 de mile), iar lansarea se va face prin catapultare. După o misiune reușită, drona este proiectată să revină la bază și să aterizeze cu parașuta, pregătită pentru reutilizare. Un prototip cu două rachete va zbura până la sfârșitul anului, iar produsul final va fi gata în doi ani, în 2027.

Deși nu au fost oferite detalii specifice pentru LOAD, platforma Do-DT25 pe care se bazează are o lungime de 3,1 metri și o anvergură a aripilor de 2,5 metri. Viteza maximă este de 300 de noduri, iar autonomia de zbor este de aproximativ o oră.

Din materialele promoționale ale Airbus reiese că LOAD va avea caracteristici intermediare între o muniție hoinară și o dronă de luptă aeriană. UAV-ul va fi „supravegheat de la o stație de control la sol”, conform comunicatului companiei. Aceasta „coordonează dronele pe baza datelor radar sau a imaginilor cu situația aeriană și poate, prin urmare, să caute, detecteze și — după aprobarea angajării — să combată dronele kamikaze inamice”.

De ani de zile, experții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea autonomiei în apărare și au pus sub semnul întrebării dacă prevederile privind menținerea omului în buclă la luarea deciziilor de tip „ucide sau nu” — așa cum Airbus a promis în acest caz — vor rezista în situații reale de conflict.

Capacitățile autonome promise pentru LOAD se bazează, cel mai probabil, pe activitatea anterioară a Airbus cu platforma Do-DT25. În martie 2023, compania a demonstrat ghidarea autonomă și controlul mai multor drone DT-25 de la bordul unui avion cisternă A310 MRTT, evidențiind progrese în navigația relativă de precizie, comunicarea în zbor și algoritmii de control cooperativ.

Ca pas suplimentar, Airbus intenționează să integreze LOAD cu alte platforme aeriene autonome, precum proiectul Eurodrone al companiei. Potrivit Airbus, acest lucru va permite ca LOAD să opereze în regiuni „care nu sunt încă acoperite complet de radarele de apărare aeriană la sol”.

În concordanță cu eforturile Europei de a se decupla de dependența față de SUA, noua dronă nu conține nicio tehnologie americană, a precizat Airbus în comunicatul său de presă. Astfel, va fi liberă de reglementările ITAR (International Traffic in Arms Regulations) impuse de Washington, iar deciziile de export vor reveni exclusiv țărilor europene utilizatoare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...