Armata franceză vrea roboți de luptă operaționali până în 2040

Robot de luptă
Credit foto: Tsgt. Jordan Thompson/Us Space / Zuma Press / Profimedia

Armata Franței se află pe drumul cel bun pentru dezvoltarea unor roboți de luptă operaționali până în anul 2040, conform celor afirmate de participanții la un test recent care a reunit militari, ingineri, cercetători și contractori din domeniul apărării, potrivit TechXplore.

n cadrul acestei provocări, desfășurată pe parcursul a câteva săptămâni, roboți echipați cu picioare, roți și șenile au demonstrat capacitățile lor de a naviga prin obstacole și de a evita capcane, testându-și astfel abilitatea de a menține poziții în fața inamicilor.

Proiecte pe termen scurt și mijlociu

Generalul Bruno Baratz, comandantul unității de luptă a armatei, a subliniat că Franța speră să aducă dezvoltări semnificative în următorii trei ani: „Ne dorim să avem un prototip destul de avansat în următoarele 36 de luni, cu primele capacități de roboți terestre gata să fie utilizate în echipamentele noastre”.

Aceasta face parte dintr-un plan ambițios, stabilit în urmă cu patru ani, de a integra roboții în operatiunile militare până în 2040.

Provocarea CoHoMa, colaborarea Om-Mașină

Provocarea Collaboration-Man-Machine (CoHoMa) a adus în fața armatei franceze soluții inovative pentru roboții terestri, iar generalul Tony Maffeis, șeful secției tehnice a armatei, a explicat că acești roboți sunt deja utilizați pentru sarcini precum supravegherea și curățarea minelor.

Totuși, provocarea majoră rămâne integrarea lor eficientă în lupta activă. „Robotul trebuie să faciliteze lupta, nu să o împiedice”, a subliniat Maffeis, referindu-se la dificultățile întâmpinate în adaptarea roboților pe teren accidentat.

Impactul Războiului din Ucraina asupra dezvoltării roboților

Războiul din Ucraina a avut un impact semnificativ asupra evoluției tehnologiilor de robotizare în domeniul militar. Generalul Pierre Schill, șeful statului major al armatei franceze, a explicat că utilizarea roboților terestri în Ucraina, alături de dronele aeriene mai accesibile și mai abundente, a accelerat dezvoltarea acestor tehnologii.

„Robotica terestră este în plină expansiune în Ucraina, dar este încă complexă și mai puțin dezvoltată. Este esențial să înțelegem care ar putea fi utilizările lor practice”, a adăugat Schill.

Unul dintre obstacolele majore este dependența de dronele aeriene pentru ghidarea roboților terestri. Firma franceză Thales a prezentat recent un robot dotat cu o rampă de lansare pentru o dronă care mapează ruta și identifică obstacolele.

Viitorul aplicațiilor militare: logistică și suport

În ciuda provocărilor întâmpinate, armata franceză își propune ca roboții să fie integrați în primele aplicații de logistică, transportând echipamente prin drone sau cu ajutorul „măgarilor robotizați”. Aceasta ar putea deveni o etapă premergătoare integrării lor în misiuni de luptă mai complexe.

Dezvoltările din domeniul roboților militari continuă să evolueze, iar Franța este pe cale să joace un rol important în integrarea acestei tehnologii în domeniul apărării, pregătindu-se pentru viitorul unui război tot mai tehnologizat.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...