Chernika, o dronă rusească low-cost, ar putea marca începutul unui nou tip de amenințare aeriană pentru Ucraina

drona studiata de mai multe persoane
Dronă Geran-2 (Sursa foto: Andreas Stroh / Alamy / Profimedia)

Rusia a folosit pentru prima dată un nou tip de dronă kamikaze de fabricație proprie, în timpul unui atac asupra orașului ucrainean Harkov, potrivit autorităților locale și surselor media ucrainene, inclusiv United24Media. Deși numele oficial al dronei nu a fost confirmat de Moscova, în unele rapoarte ucrainene aceasta este menționată sub denumirea neoficială „Chernika”, anunță ArmyRecognition.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Această primă utilizare documentată semnalează o nouă etapă în strategia Rusiei de război cu drone, care implică acum combinarea atacurilor masive cu drone Shahed de origine iraniană cu noi modele mai mici, fabricate în țară, menite să satureze și mai mult apărarea aeriană ucraineană.

Un nou val de drone ieftine și greu de interceptat

Potrivit surselor militare ucrainene și analiștilor OSINT (surse deschise), Chernika pare a fi parte dintr-o generație de drone unidirecționale de atac, proiectate pentru a fi ieftine, ușor de produs și sacrificate în luptă. Resturile recuperate în urma atacului indică o construcție extrem de simplă, realizată din spumă ușoară și materiale compozite comune în dronele comerciale pentru hobby. Potrivit unor oficiali citați de United24Media, prețul de producție ar fi de aproximativ 350 de dolari per unitate.

Această simplitate aparentă nu exclude, însă, posibilitatea ca dronele să fie echipate cu sisteme moderne de navigație GPS sau funcții rudimentare de pilot automat, ceea ce le-ar face mai greu de detectat și neutralizat, mai ales atunci când sunt lansate în roiuri sau combinate cu alte vectori de atac, precum dronele Shahed și rachetele de croazieră.

Atacuri de mică rază, lansate de la graniță

Spre deosebire de dronele iraniene folosite în lovituri la mare distanță, Chernika este concepută pentru atacuri tactice de scurtă rază, lansate din apropierea graniței cu Ucraina. Țintele vizate sunt infrastructura ușor protejată, vehiculele și zonele rezidențiale sau industriale. Harkovul, oraș vizat de atacul de pe 30 iunie, a fost în mod repetat lovit de raiduri cu drone și rachete de la începutul invaziei la scară largă, în februarie 2022.

Folosirea acestor drone low-cost face parte dintr-o tactică menită să mențină presiunea constantă asupra sistemelor ucrainene de apărare, care sunt deja solicitate zilnic de atacurile cu Shahed și rachete. Oficialii ucraineni subliniază necesitatea urgentă de a consolida rețeaua de apărare aeriană multilayer, care să includă și sisteme mobile, drone de interceptare și mijloace de război electronic.

O nouă față a războiului cu drone

Apariția dronei Chernika subliniază adaptabilitatea Rusiei în domeniul războiului cu drone. Strategia pare să se orienteze tot mai mult spre utilizarea unor platforme ieftine, dar eficiente, capabile să producă daune semnificative atunci când sunt folosite în masă.

Pe măsură ce tehnologia devine tot mai accesibilă, riscul ca drone comerciale adaptate militar să devină arme devastatoare este în creștere, mai ales în zonele urbane și regiunile de frontieră, unde linia frontului rămâne fluidă și imprevizibilă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...