După ce a suferit pierderi de peste 20.000 de vehicule de luptă, armata rusă din Ucraina a încetat în mare parte operațiunile blindate la scară largă, o schimbare care are un impact profund asupra dinamicii conflictului, transmite TrenchArt. De cealaltă parte, Ucraina are nevoie de 80.000 de noi recruți, iar procesul de atragere a acestora este dificil. Totuși, Kievul nu se confruntă cu o criză de vehicule blindate.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Analiza efectuată de Conflict Intelligence Team (CIT), o organizație pro-ucraineană, indică faptul că forțele ruse „au trecut în mare parte de la utilizarea vehiculelor blindate la atacuri de infanterie”, pierderile de vehicule în iunie fiind cu 30% mai mici decât în mai, iar pierderile din mai, cu 30% mai mici decât în aprilie, ceea ce sugerează mai degrabă o penurie crescândă decât o îmbunătățire a tacticii.
În ciuda capacității Rusiei de a recruta aproximativ 30.000 de soldați noi pe lună, depășind pierderile lunare și aducând efectivele din Ucraina la aproximativ 600.000, acest avantaj al forței de muncă nu s-a tradus în câștiguri teritoriale semnificative. Motivul este evident: cu peste 20.000 de tancuri și alte echipamente grele distruse sau avariate, aceste trupe nu dispun de sprijinul blindat esențial pentru avansări rapide și profunde.
Impactul strategic al conflictului
Implicațiile sunt substanțiale. După cum observă grupul de analiză Ukrainian Frontelligence Insight, forțele ruse se bazează din ce în ce mai mult pe „unități tactice mici care utilizează mișcări ascunse pentru a reduce riscul de detectare”, sacrificând „mobilitatea și flexibilitatea operațională”. Aceste grupuri, care se deplasează pe jos sau cu vehicule civile, odată descoperite, sunt adesea eliminate rapid de drone sau lovituri de artilerie, limitând sever capacitatea lor de a exploata breșele.
În consecință, avansurile operaționale de zeci sau sute de kilometri sunt practic imposibile pentru Rusia. Câștigurile sunt acum măsurate în „kilometri pe lună”, Rusia ocupând între 19% și 20% din Ucraina de peste doi ani.
Institutul pentru Studiul Războiului din Washington afirmă că „viitoarele câștiguri ale Rusiei… vor rămâne probabil graduale și lente și vor duce la pierderi disproporționat de mari”.
Deși Rusia păstrează mii de vehicule blindate vechi din depozitele din perioada Războiului Rece, iar industria sa produce anual sute de tancuri și vehicule de luptă noi, această producție servește în primul rând la menținerea stocurilor existente epuizate, nu la extinderea lor în mod semnificativ pentru operațiuni ofensive la scară largă.