Un nou studiu al Colegiului de Apărare al NATO, realizat de Andrea și Mauro Gilli, avertizează că schimbările climatice ar putea face submarinele mult mai greu de detectat din cauza creșterii temperaturii oceanelor și a modificării nivelului de salinitate, transmite Business Insider. Analizând datele oceanice istorice (1970–1999) și proiectând condițiile viitoare (2070–2099), autorii au ajuns la concluzia că „în majoritatea zonelor, intervalul la care submarinele pot fi detectate este în scădere”.
Această tendință este vizibilă în special în Atlanticul de Nord și, într-o mai mică măsură, în Pacificul de Vest – regiuni esențiale pentru descurajarea adversarilor precum Rusia, China și Coreea de Nord. De exemplu, raza de detecție în Golful Biscaya a scăzut de la 60 km la 35 km, iar între lanțurile de insule din Pacificul de Vest, de la 10 km la 7 km. O excepție este Marea Japoniei / Marea de Est, unde raza de detecție poate crește de la 10 km la 45 km „datorită unui amestec de variații ale salinității și temperaturii apei, precum și ale curenților”.
Submarinele se bazează pe faptul că nu pot fi detectate ușor pentru misiuni care variază de la apărarea de coastă la descurajarea nucleară. În mod tradițional, acestea sunt urmărite cu ajutorul sistemelor sonar de către aeronave, nave și alte submarine. Cu toate acestea, modificarea acusticii subacvatice determinată de schimbările climatice ar putea forța o schimbare în tacticile navale. „Detectarea submarinelor va deveni mai dificilă”, se afirmă în studiu, iar acest lucru „ar putea avantaja forțele submarine ale NATO, reprezentând în același timp o provocare pentru forțele antisubmarin ale NATO”.
În ciuda acestor avertismente, Departamentul american al Apărării a deprioritizat adaptările de apărare legate de climă. Șeful Pentagonului, Pete Hegseth, a declarat recent că departamentul „nu se ocupă de prostiile legate de schimbările climatice”.