Marina SUA va primi 19 nave de luptă noi în 2026, pe fondul tensiunilor cu China și în Orientul Mijlociu

Flotă americană în Marea Mediterană
Flotă americană în Marea Mediterană. Credit foto: APFootage / Alamy / Profimedia

Statele Unite au făcut public, la 26 iunie, un plan-record de investiții în forțele navale, ca parte a bugetului național de apărare pentru anul fiscal 2026, în valoare totală de 1,01 trilioane de dolari. Din această sumă, peste 47 miliarde de dolari sunt destinate construirii a 19 nave de luptă, de aproape patru ori mai multe decât în anul precedent, potrivit AmyRecognition.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Potrivit Departamentului Apărării, noua flotă va include un submarin nuclear din clasa Columbia, două submarine de atac din clasa Virginia, două distrugătoare Arleigh Burke, o navă de asalt amfibiu America, un doc de transport din clasa San Antonio, nouă nave de desant de dimensiuni medii, două petroliere de flotă și o navă de supraveghere oceanică. Toate acestea sunt concepute pentru a întări capacitățile SUA în domenii-cheie precum războiul submarin, operațiunile amfibii, logistica maritimă și supravegherea multidomeniu.

Contracararea Chinei, prioritate strategică

Această investiție semnifică o schimbare de paradigmă în strategia navală americană, orientată tot mai clar spre descurajarea ambițiilor maritime ale Chinei. Flota Marinei chineze a depășit 730 de nave, ceea ce impune Statelor Unite o reacție rapidă și eficientă. Noua strategie americană nu mizează doar pe număr, ci pe modernizare și capabilități sporite, chiar și cu o flotă activă mai mică, estimată la 287 de nave față de cele 296 actuale.
Misiuni extinse în Orientul Mijlociu

În paralel, Pentagonul consideră esențială menținerea unei prezențe navale robuste în Orientul Mijlociu, unde tensiunile cu Iranul, atacurile prin intermediari și instabilitatea din zona Mării Roșii amenință libertatea navigației. Navele amfibii și logistice incluse în planul pentru 2026 sunt menite să asigure capacitatea de reacție rapidă la crize regionale și susținerea operațiunilor desfășurate în avans.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...