China a desfășurat săptămâna aceasta două bombardiere H-6 cu rază lungă de acțiune în jurul bancului de nisip Scarborough Shoal, aceasta fiind cea mai recentă mișcare a Beijingului de a-și afirma suveranitatea asupra atolului din Marea Chinei de Sud, care face obiectul unei dispute aprinse, după cum arată imaginile prin satelit obținute de Reuters.
Desfășurarea, care nu a fost făcută publică de China, a avut loc înaintea vizitei secretarului american al apărării, Pete Hegseth, în Filipine, care revendică, de asemenea, țărmul care se află în zona sa economică exclusivă de 200 de mile marine.
În timpul unei vizite efectuate vineri la Manila, Hegseth a reafirmat „angajamentul ferm” al Statelor Unite față de tratatul de apărare reciprocă încheiat cu Filipine, afirmând că acțiunile Chinei fac necesară descurajarea în Marea Chinei de Sud.
Imaginile realizate de Maxar Technologies arată două aeronave la est de Scarborough Shoal, pe care China îl numește „Huangyan Dao”.
În ultimii ani, navele pazei de coastă chineze s-au ciocnit frecvent cu pescarii filipinezi în apropierea atolului, pe care China a încercat uneori să îl blocheze de când a preluat controlul de facto asupra bancului de nisip în 2012.
Luna trecută, paza de coastă filipineză a acuzat marina chineză că efectuează manevre de zbor periculoase în apropiere.
Un tribunal internațional de arbitraj de la Haga a decis în 2016 că revendicările Chinei nu au bază legală, însă Beijingul a respins această decizie.
Într-un e-mail trimis agenției Reuters, Maxar a declarat că aeronavele din imagini erau bombardiere H-6, adăugând că „culorile curcubeului” din apropierea lor au rezultat atunci când au fost procesate imagini din satelit ale obiectelor care se mișcă rapid.
Cu toate acestea, este puțin probabil ca momentul zborurilor să fie accidental, au declarat analiștii de securitate regionali.
Beijingul trimitea „un semnal că China are o armată sofisticată”, a declarat Peter Layton de la Institutul Griffith Asia din Australia.
„Al doilea mesaj al bombardierelor ar putea fi că voi (Statele Unite) aveți potențialul de a lovi cu rază lungă de acțiune; la fel facem și noi, și în număr mai mare. În mod clar nu este o întâmplare”, a adăugat el.
Atașații militari regionali spun că China a intensificat treptat desfășurarea bombardierelor H-6 în Marea Chinei de Sud, pe măsură ce prezența sa militară a crescut, începând cu aterizări pe piste îmbunătățite în insulele Paracel disputate în 2018.
Avionul H-6 se bazează pe un proiect din era sovietică, dar a fost modernizat pentru a transporta o serie de rachete de croazieră anti-navă și de atac terestru, iar unele sunt capabile să lanseze rachete balistice cu încărcătură nucleară.
Similar cu B-52 din SUA, proiectul de bază al H-6 datează din anii 1950, dar cu motoare îmbunătățite, arme de atac moderne și sisteme de zbor la bord, acesta este principalul bombardier cu rază lungă de acțiune al Chinei.
Raportul anual al Pentagonului privind armata chineză din decembrie a afirmat că un avion mai invizibil era probabil în curs de dezvoltare.
Bombardierele au fost desfășurate în cadrul unor exerciții de război în octombrie în jurul Taiwanului, pe care China îl revendică ca teritoriu propriu, și la sfârșitul lunii decembrie la Scarborough, ca parte a unor operațiuni aeriene și maritime mai ample ale Comandamentului militar chinez pentru Frontul de Sud.
Comandamentul, care acoperă Marea Chinei de Sud, operează două regimente de bombardiere, potrivit Institutului Internațional pentru Studii Strategice, cu sediul la Londra.
Exercițiile din decembrie au fost mediatizate, Ministerul Apărării afirmând la momentul respectiv că acestea erau menite să „protejeze cu hotărâre suveranitatea și securitatea națională a Chinei și să mențină pacea în Marea Chinei de Sud”.
Ministerul a postat imagini ale aeronavelor deasupra țărmului, însă imaginile prin satelit care surprind patrulele în acțiune sunt rare.
Altitudinea la care aeronavele H-6 zburau în apropierea bancului de nisip nu este cunoscută.
Guvernul Taiwanului respinge revendicarea de suveranitate a Chinei, afirmând că numai locuitorii insulei își pot decide viitorul.