SUA testează în secret o rachetă hipersonică ce poate lovi la 2.775 km distanță în câteva minute

SUA testează în secret o rachetă hipersonică ce poate lovi la 2.775 km distanță în câteva minute
Sursa imagine: Departamentul Apărării al SUA

Departamentul Apărării al SUA a efectuat un test secret al armei sale hipersonice cu rază lungă de acțiune (LRHW), Dark Eagle, în weekend-ul trecut raportează InterestingEngineering.

Conform mai multor rapoarte, misiunea de test a zburat de la Stația Forțelor Spațiale Cape Canaveral vineri. Aceasta marchează una dintre primele dăți când o rachetă de război a fost testată de la Cape Canaveral din 1988.

Racheta, dezvoltată în comun pentru Armata și Marina SUA, a fost lansată spre cer de la Complexul de Lansare 46. Dark Eagle este vedrsiunea armei pentru Armata Terestră. Lansabilă de la o unitate terestră, racheta zboară prin aer cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului. Poate ajunge oriunde pe Pământ în câteva minute.

SUA testează în secret o rachetă hipersonică ce poate lovi la 2.775 km distanță în câteva minute
Sistemul de lansare hidraulică al noii arme hipersonice cu rază lungă de acțiune (LRHW). Sursa imagine: Departamentul Apărării al SUA

Lansarea secretă Dark Eagle

Nu este surprinzător faptul că Departamentul Apărării nu a dezvăluit aproape niciun detaliu cu privire la specificațiile misiunii sale clasificate Dark Eagle.

„O echipă combinată de parteneri guvernamentali, academici și din industrie a efectuat un test în numele Departamentului Apărării de pe un poligon de testare de la Stația Forțelor Spațiale Cape Canaveral. În prezent, evaluăm rezultatele testului”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării pentru Florida Today într-o declarație scrisă săptămâna aceasta.

Lansarea nu a fost anunțată public în prealabil. Cu toate acestea, un avertisment de navigație emis de Garda de Coastă a SUA a sugerat că va avea loc un zbor de testare hipersonic. Avertismentul respectiv a conturat o zonă de securitate care se întinde în Atlantic în direcția sud-est.

Dark Eagle este o rachetă lansată de la sol, atașată ca focos unui corp manevrabil de planare hipersonică și a fost proiectată să se deplaseze cu aproximativ 6.000 km/h, sau Mach 5 – de cinci ori viteza sunetului. Are o rază de acțiune estimată de 2.775 km. Această misiune a fost al doilea zbor de testare de la Cape Canaveral pentru Dark Eagle – primul a decolat de la instalația istorică în decembrie anul trecut.

Noi capacități hipersonice dar cu doi ani întârziere

Principalele puteri militare ale lumii caută din ce în ce mai mult să testeze capacitățile hipersonice pentru a le oferi un avantaj pe câmpul de luptă. Conform Armatei SUA, armele hipersonice pot ataca oriunde în lume în câteva minute.

„Acest sistem terestru, lansat din camion, este înarmat cu rachete hipersonice care pot călători cu peste 6.000 km/h”, a explicat o postare a Armatei SUA care descrie racheta Dark Eagle. „Pot ajunge la vârful atmosferei Pământului și pot rămâne puțin dincolo de raza de acțiune a sistemelor de apărare aeriană și antirachetă până când sunt gata să atace, iar până atunci este prea târziu să reacționeze.”

Conform unui raport menționat de Newsweek, prima unitate completă Dark Eagle este așteptată să fie lansată în anul fiscal 2025, cu doi ani întârziere. Fiecare unitate Dark Eagle va fi formată din patru lansatoare, cu opt rachete.

„Armele hipersonice vor complica calculul decizional al adversarilor, consolidând descurajarea”, a declarat Patrick Mason, înalt oficial american care îndeplinește atribuțiile secretarului adjunct al Armatei pentru Achiziții, Logistică și Tehnologie. „Viteza, precizia și versatilitatea lor se potrivesc noului său nume popular, Dark Eagle.”

Marina SUA își propune, de asemenea, să integreze capabilități de arme hipersonice pe distrugătoarele și submarinele sale. Versiunea lor a sistemului se va numi Atac Prompt Convențional (Conventional Prompt Strike).

Contextul internațional al lansării

Rusia și China și-au desfășurat armele hipersonice, inclusiv racheta rusească Oreshnik, lansată împotriva Ucrainei în noiembrie anul trecut, precum și racheta balistică chinezească DF-17 cu rază medie de acțiune, care poate lovi Japonia, unde SUA și-a desfășurat forțele.

Acest tip de armament așa-numit „revoluționar” este capabil să evite majoritatea sistemelor de apărare aeriană și antirachetă prin manevrarea în atmosferă la viteză hipersonică. SUA dezvoltă în prezent rachete hipersonice și contramăsuri împotriva acestora.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...