Trump ia în considerare furnizarea de rachete de croazieră Tomahawk către Ucraina / Aceste arme pot amenința serios Moscova și Sankt Petersburg

Rachetă Tomahawk lansată de pe o navă olandeză
Rachetă Tomahawk lansată de pe o navă olandeză (Sursa foto: Wikimedia Commons / Ministerie van Defensie)

Într-o schimbare semnificativă, președintele Donald Trump a discutat despre furnizarea către Ucraina a rachetelor de croazieră Tomahawk cu rază lungă de acțiune, o măsură menită să intensifice presiunea asupra președintelui rus Vladimir Putin, transmite Kyiv Post.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Deși livrarea rachetelor Tomahawk nu a fost încă confirmată, această intenție vine în urma unui nou pachet de arme în valoare de 10 miliarde de dolari, finanțat de Europa pentru Ucraina, care va include rachete de apărare aeriană Patriot, artilerie și alte sisteme. Acest pachet ar implica vânzări către țările NATO, care ar transfera apoi armamentul către Kiev.

Surse indică faptul că poziția dură a lui Trump față de Rusia provine din ceea ce el percepe ca „lipsă de respect” din partea lui Putin, care a ignorat apelurile la încetarea focului și a intensificat atacurile aeriene asupra orașelor ucrainene, în timp ce „vorbea despre pace”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi solicitat pentru prima dată rachetele Tomahawk anul trecut, cerere care a fost inițial respinsă. Cu toate acestea, în timpul unei conversații recente, Trump l-ar fi întrebat pe Zelenski de ce Ucraina nu a atacat Moscova, la care Zelenski a răspuns: „Putem, dacă ne dați armele”.

Trump a îndemnat apoi Ucraina să „exercite mai multă presiune asupra lui Putin – nu doar asupra Moscovei, ci și asupra Sankt Petersburgului”, reflectând concluzia Casei Albe că Putin ar negocia doar „sub amenințarea unei forțe mai mari”, aderând la o strategie de „escaladare pentru a dezescalada”.

Capacitățile rachetelor

În timp ce rachetele Tomahawk rămân în discuție ca mijloc de presiune în viitor, rapoartele sugerează că ultimul ajutor va include și alte sisteme cu rază lungă de acțiune, precum sistemul de rachete tactice MGM-140 (ATACMS) și racheta aer-sol AGM-158 (JASSM). De asemenea, Washingtonul ar fi relaxat restricțiile privind utilizarea acestor arme de către Ucraina, permițând lovituri asupra țintelor militare rusești oriunde.

Capacitățile de rază ale acestor rachete variază semnificativ: rachetele ATACMS ating 300 de kilometri, JASSM oferă 370 de kilometri sau 900 de kilometri în varianta extinsă, în timp ce rachetele Tomahawk au o rază de acțiune de 1.500 până la 2.500 de kilometri, în funcție de variantă.

Varianta Tomahawk lansată de la sol, propulsată de un motor turbofan, zboară la altitudini joase (30-60 de metri) cu o viteză de aproximativ 800 km/h, fiind dificil de detectat. Sistemul său de ghidare combină GPS, navigație inerțială și potrivirea conturului terenului (TERCOM), permițând țintirea precisă și chiar schimbarea țintei în timpul zborului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...