Deși războiul ruso-ucrainean a intrat într-un impas, care face aproape imposibile câștigurile teritoriale majore, Ucraina pierde în aceste zile o bătălie.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
În ultimii trei ani, Rusia a lansat fără încetare 28.734 de drone de atac Shahed împotriva țintelor ucrainene, majoritatea fiind interceptate sau bruiate de forțele ucrainene. Cu toate acestea, apărarea aeriană a Ucrainei este în declin, în timp ce producția Rusiei și capacitățile dronelor Shahed sunt în creștere, transmite TrenchArt.
Un reprezentant al echipei de război electronic Night Watch din Ucraina a recunoscut cu tristețe că „da, este adevărat” când a fost întrebat dacă Ucraina pierde bătălia împotriva Shahed. Frontelligence Insight, un grup de analiză ucrainean, a dezvăluit că numai în luna iunie au fost lansate 2.736 de drone, aproape 10% din total, ceea ce indică o creștere semnificativă a producției rusești.
Dronele Shahed: un război de uzură în care Ucraina pierde teren
Acest lucru este în concordanță cu estimările serviciilor de informații ucrainene, care susțin că Rusia produce lunar aproximativ 2.700 de drone de tip Shahed (numite de ruși Geran-2) și circa 2.500 de drone momeli, menite să confuzeze apărarea ucraineană și să ajute dronele înarmate să-și atingă țintele. Din august 2024, când Rusia producea aproximativ 500 de drone Shahed pe lună, producția s-a multiplicat, iar dronele au devenit mai letale, greutatea focosului dublându-se și manevrabilitatea îmbunătățindu-se.
Volumul mare de drone reprezintă o provocare serioasă. Chiar și cu o rată optimistă de interceptare de 95%, un singur val de 700 de drone ar duce totuși la aproximativ 35 de lovituri, iar trei astfel de valuri ar putea cauza peste 100 de lovituri.

Ucraina utilizează o varietate de metode de apărare, inclusiv echipe mobile de artilerie, baterii SAM, avioane de vânătoare, elicoptere de luptă și drone de interceptare, împreună cu sisteme de război electronic, cum ar fi dispozitivul de bruiaj Lima al Night Watch. Cu toate acestea, diferența de costuri este o problemă majoră: o rachetă IRIS-T costă peste 400.000 de dolari, în timp ce un Shahed costă aproximativ 200.000 de dolari.
După cum a explicat fondatorul Frontelligence Insight, Tatarigami, Ucraina trebuie să se concentreze pe „reducerea costului per interceptare, făcând mult mai ieftină interceptarea dronelor decât fabricarea lor”. Bruiajul este cea mai rentabilă metodă de apărare, cu un cost estimat de 8 milioane de dolari pentru protejarea unui oraș. Orașele protejate au suferit atacuri Shahed minime.
Totuși, Rusia își dezvoltă rapid dronele cu receptoare suplimentare de navigație prin satelit, făcându-le rezistente la bruiaj și obligând Ucraina să dezvolte bruiaje mai sofisticate.
Un reprezentant al Night Watch a recunoscut că evoluția dronelor rusești depășește în prezent dezvoltarea bruiajelor ucrainene. La acestea se adaugă și obstacolele birocratice, deoarece dezvoltatorii se confruntă cu verificări ample de fiecare dată când propun un nou dispozitiv de bruiaj guvernului ucrainean, fiind nevoiți să demonstreze că „nu sunt dușmani ai Ucrainei și că doresc doar să lucreze și să dezvolte tehnologii”.