Hollywood-ul reacționează dur la ideea taxelor vamale pentru filmele turnate în străinătate

Simbol Hollywood
Iconic Hollywood Sign” by Alex88 / Check out my new album of 500 favorites is licensed under CC BY-ND 2.0

Există scepticism la Hollywood cu privire la propunerea lui Donald Trump de a impune tarife vamale de 100% pentru filmele produse în afara Statelor Unite, o idee pe care profesioniştii şi experţii din industria filmului o consideră nepotrivită pentru nevoile acestei industrii, transmite marţi AFP, citată de Agerpres.

„Nu are niciun sens”, a declarat avocatul Jonathan Handel pentru AFP. Acest specialist în industria cinematografică americană subliniază că multe producţii, de la „James Bond” la saga „Misiune Imposibilă”, sunt filmate în străinătate din motive creative evidente.

Administrația Trump vrea impunere a unor tarife vamale de 100% asupra filmelor americane produse în afara țării

„Dacă o cascadorie îl implică pe Tom Cruise urcând pe Turnul Eiffel, ce ar trebui să facem?” întreabă el. „Filmăm asta pe replica Turnului Eiffel din Las Vegas? Este pur şi simplu absurd”.

Donald Trump a declarat duminică că administraţia sa va „începe imediat procesul de impunere a unor tarife vamale de 100%” asupra filmelor lansate în Statele Unite, dar produse în străinătate.

Anunţul a aruncat industria în incertitudine: studiourile observă că le scad acţiunile, iar sindicatele încearcă să înţeleagă decizia, mai ales dacă se aplică şi serialelor. Şi toată lumea se întreabă dacă este măcar aplicabilă.

Mesajul prezidenţial a declanşat întâlniri de criză la Hollywood

Un film „este proprietate intelectuală”, aminteşte Jonathan Handel. „Poţi cumpăra un bilet la film, dar nu cumperi un film aşa cum cumperi o haină sau o maşină”.

Tarifele vamale „ar face mai mult rău decât bine”, consideră avocatul: „ar reduce producţia, ar creşte costul filmelor, ar reduce numărul de filme disponibile cinematografelor şi platformelor de streaming, ceea ce ar afecta şi distribuţia”.

Mesajul prezidenţial a declanşat întâlniri de criză la Hollywood, potrivit presei de specialitate. „Nu văd alt obiectiv decât să împrăştie confuzie şi să distragă atenţia”, a comentat şeful unui important distribuitor american pentru site-ul Deadline.

Guvernatorul democrat al Californiei a profitat de ocazie, propunându-i preşedintelui Trump să pună în aplicare un plan federal de 7,5 miliarde de dolari pentru a sprijini sectorul, sub forma unui credit. „California susţine total ideea de a atrage mai multe filmări”, a declarat Gavin Newsom, citat de New York Times.

„Tarifele vor înăbuşi ceea ce a mai rămas din industrie”

De la grevele istorice ale actorilor şi scenariştilor care au paralizat industria în 2023, Hollywood-ul s-a chinuit să repornească. La Los Angeles numărul de zile de filmare a atins un minim istoric în 2024, excluzând îngheţarea completă a producţiei cauzată de pandemie în 2020.

Acest lucru se datorează în special relocării multor producţii, studiourile alegând din ce în ce mai mult să filmeze în ţări care le oferă avantaje fiscale, precum Thailanda, Ungaria sau Africa de Sud.

Un finanţator american de film a declarat sub protecţia anonimatului pentru Deadline că „este de acord cu obiectivul preşedintelui Trump”. Dar „este clar că sunt necesare credite fiscale, nu taxe vamale”. Pentru că în caz contrar, „tarifele vor înăbuşi ceea ce a mai rămas din industrie”.

Nu încerc să rănesc industria, încerc să o ajut – Donald Trump

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a dat luni asigurări că încă „nu a fost luată nicio decizie” şi că „administraţia examinează toate opţiunile”.

„Nu încerc să rănesc industria, încerc să o ajut”, a declarat Donald Trump reporterilor, anunţând că se va întâlni în curând cu reprezentanţi ai industriei cinematografice.

Studiourile s-au abţinut până acum să reacţioneze. Cât despre sindicate, acestea adoptă un limbaj prudent. Sindicatul actorilor, SAG-AFTRA, „susţine eforturile de creştere a producţiei de film, televiziune şi streaming în Statele Unite” şi este „nerăbdător să afle mai multe”.

„Statele Unite au nevoie de un răspuns federal echilibrat pentru a readuce locuri de muncă în film şi televiziune”, conform IATSE, sindicatul tehnicienilor de platou de la Hollywood.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...