La câteva zile după ce Take-Two Interactive a amânat lansarea „Grand Theft Auto VI” pentru luna mai a anului viitor, rivalii folosesc această oportunitate pentru a fixa datele de lansare ale jocurilor lor, pentru a evita o ciocnire directă cu unul dintre cele mai așteptate titluri din industrie, relatează Reuters.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Analiștii și directorii din industrie au declarat pentru Reuters că se așteaptă la un val de anunțuri pentru toamnă, deoarece absența din programul de anul acesta a potențialului blockbuster al Rockstar Games, deținut de Take-Two, creează spațiu de respiro pentru alte titluri.
„Editorii au întârziat anunțarea datelor de lansare a jocurilor lor. Lansarea după sau chiar înainte de GTA VI le-ar fi diminuat vânzările”, a declarat Obbe Vermeij, fost director tehnic la Rockstar Games. „Așteptați-vă la o serie de anunțuri în lunile următoare ale jocurilor care vor viza acum date de lansare în toamnă.”
Electronic Arts a fost prima care a acționat săptămâna trecută, anunțând la patru zile după amânarea „GTA VI” că va lansa noul său titlu „Battlefield” în acest an fiscal, care se încheie în martie 2026. Take-Two intenționează, de asemenea, să folosească această fereastră pentru a-și lansa celălalt joc, „Mafia: The Old Country”.
Alte titluri ar putea beneficia, de asemenea, inclusiv „Dying Light: The Beast” și „Killing Floor 3” de la Embracer, care încă nu au stabilit datele de lansare.
Perioada cuprinsă între septembrie și începutul lunii decembrie este o perioadă de aur pentru industria jocurilor, susținută de sărbătorile publice și de cumpărăturile de sfârșit de an. Dar nu mulți au capacitatea de a profita de această oportunitate pentru noile lor lansări.
Ciclurile lungi de dezvoltare pentru titlurile majore – unele dintre acestea se pot întinde de la cinci la șapte ani – înseamnă că majoritatea jocurilor mari nu pot fi reprogramate în scurt timp.
În schimb, această perioadă ar putea fi un moment potrivit pentru pachetele de expansion-uri, titlurile remasterizate și studiourile mai mici, în special pentru dezvoltatorii cu jocuri care se apropie deja de finalizare, au declarat analiștii.
MARI CÂȘTIGĂTORI
Pentru editorii consacrați precum EA și Activision, întârzierea ar putea fi un avantaj. Concurența directă cu un titlu atât de masiv precum „GTA VI” ar fi putut afecta vânzările „Battlefield”.
Sincronizarea strategică a EA cu „Battlefield” a stimulat acțiunile acesteia, investitorii aplaudând revenirea popularei francize de tip first-person shooter. Directorul general al companiei, Andrew Wilson, nu a fost timid în legătură cu oportunitatea în cadrul unei teleconferințe la începutul acestei luni. Fereastra de lansare este „mai clară decât a fost înainte”, a spus el.
Joost van Dreunen, profesor la NYU’s Stern School of Business, se așteaptă ca EA să vândă între 4 și 5 milioane de unități ale noului „Battlefield” până la sfârșitul anului fiscal 2026, dar crede că ar fi vândut între 3 și 4 milioane de unități dacă „GTA VI” nu ar fi fost amânat.
Lansările anuale ale EA, cum ar fi franciza de fotbal „FC” și „Madden NFL”, vor avea, de asemenea, mai puțină concurență în această perioadă.
„Acest lucru le creează posibilitatea de a-și monetiza în continuare jocurile care au o componentă de operațiuni live, fie că este vorba de jocuri sportive sau de lucruri precum Apex Legends”, a declarat Chris Hewish, șef de strategie la firma de tehnologie finlandeză pentru jocuri Xsolla și fost șef de studio la dezvoltatorul de jocuri VR Survios.
Însă o creștere a vânzărilor pentru editorii care își reprogramează titlurile pentru toamna anului 2025 nu este garantată, deoarece o creștere a numărului de lansări ar intensifica concurența într-un moment în care consumatorii își restrâng bugetele și devin pretențioși la cumpărarea de jocuri noi.
Întârzierea „GTA VI” a ridicat, de asemenea, întrebări mai ample cu privire la perspectivele de creștere ale industriei pentru 2025.
Era de așteptat ca jocul să fie un juggernaut al vânzărilor, să atragă miliarde de dolari în câteva săptămâni și să impulsioneze vânzările de console. Întârzierea sa vine într-un moment în care prețurile consolelor populare, precum Xbox de la Microsoft și PlayStation de la Sony, au crescut deja ca răspuns la tarifele mari impuse de SUA asupra principalelor centre de producție, inclusiv Japonia, China și Vietnam.
Vânzările de console erau deja în declin, iar creșterile de prețuri ar putea agrava acest lucru.
Cu toate acestea, au existat unele semne că jocurile se dovedesc rezistente pe fondul incertitudinii economice. Atât Roblox, cât și EA au emis previziuni care au fost peste estimările Wall Street, iar unii analiști au declarat că titlurile care înlocuiesc „GTA VI” în toamnă ar putea contribui la creșterea industriei.
„Există posibilitatea ca această creștere să fie înlocuită de alte titluri … se creează spațiu pentru ca alte jocuri să intervină”, a declarat Hewish.