Scriitorul și jurnalistul Alexandru Mironov, cunoscut pentru activitatea sa de popularizare a științei, este unul dintre cei mai importanți promotori ai fenomenului SF din România. În anii ’90 a devenit extrem de popular ca realizator al emisiunii „Știință și imaginație”, difuzată pe postul național de televiziune. Astăzi, la 83 de ani, continuă să scrie pe site-ul Stiintasitehnica.com și să participe activ la conferințe – fie ca speaker, fie ca membru al publicului.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
L-am întâlnit pe Alexandru Mironov la Timișoara, în sala conferinței Tech Talks, unde a venit special pentru a-l vedea pe fizicianul americano-japonez Michio Kaku.
„Am avut ocazia să iau un interviu lui Michio Kaku. Pentru mine, e ca și cum l-aș fi întâlnit pe profetul Mohamed sau pe Isus Cristos. E un super savant, un japonez cu față imobilă. Conferința a început cu un tip extraordinar, un afro-american: Gregory Robinson. Să fii șef la James Webb Telescope, cea mai scumpă întâmplare de pe planetă din punct de vedere tehnic, și apoi să fie încheiată de un urmaș al japonezilor – asta e America. În asta constă forța Americii: creiere de peste tot”, a declarat Mironov.

De la Gagarin la computerul cuantic
Alexandru Mironov a influențat generații de adolescenți în perioada când realiza emisiuni SF la TVR. A fost martorul progresului științific de la începuturile explorării spațiale și până la prezent, când tehnologia evoluează într-un ritm amețitor, cu domenii de vârf precum inteligența artificială, nanotehnologia și biotehnologia.
„M-a surprins evoluția. Țin minte momentul în care Gagarin a fost pe cer. Aveam cursul de geometrie analitică și am chiulit împreună cu profesorul nostru. Atât de bucuroși eram că în anul 2000 vom fi pe Marte. Deocamdată, prietenii noștri roboții vor călători în spațiu – dacă îi vom construi ca prieteni. Acum intrăm în epoca computerului cuantic, cu qubiți. Am pătruns într-un domeniu cețos, misterios… Criminalul numărul unu al civilizației este automobilul. Ucide cel mai mult, dar ce facem? Urcăm la volan. Ne-am împrietenit cu el, l-am îmblânzit, l-am împânzit cu senzori”, a spus Mironov.

Fuga inginerilor din România: „Inginerul face țara”
Pentru Alexandru Mironov, procesul de producție și dezvoltare tehnologică este imposibil fără ingineri. El atrage atenția asupra unei realități îngrijorătoare: exodul inteligenței tehnice din România.
„Vă spun o cifră îngrijorătoare: 220.000 de ingineri au părăsit România și lucrează în străinătate. Când plângem pentru 30.000 de medici, să ne curgă lacrimile și pentru cei 220.000 de ingineri. Pentru că inginerul face țara. Trebuie refăcută industria universitară. Eu văd un mare hub superinteligent între Timișoara, Szeged, Voivodina, chiar Belgrad. Suntem toți aici – creierul uman. Aveți un mediu universitar puternic. Avem la ce să lucrăm”, afirmă Mironov.
Apel pentru conectarea Timișoarei la infrastructura de mare viteză
Mironov propune o idee concretă pentru dezvoltarea regiunii de vest a României și conectarea acesteia la infrastructura feroviară europeană de mare viteză.
„TGV-ul, trenul de mare viteză între Budapesta și Belgrad, va fi în funcțiune. Calea ferată există deja, se fac adaptările, chinezii au pus banii. Dacă întoarcem spatele la chinezi, suntem proști. De la Belgrad, într-un an-doi, trenul de mare viteză va ajunge la Skopje, iar de acolo, grecii sunt suficient de deștepți să-l prelungească până la Salonic și Atena. Produsele din Asia vor veni în Europa pe calea asta – pe mare până la Salonic, de acolo pe cale ferată. Vreau să vă conving să săriți la bătaie: de la Timișoara la Stamora Moravița e un fleac”, a declarat el.

O viață dedicată științei, sportului și educației
Alexandru Mironov este autorul a 16 volume și a mii de articole de popularizare a științei. A practicat scrima, ajungând vicecampion național, și a fost președinte al Federației Române de Scrimă în anii ’90. Între 1993 și 1996, a fost ministrul Tineretului și Sportului. În prezent, realizează emisiunea săptămânală „Deschide cartea” la TVR Moldova.
Este fost președinte al Asociației Române de Science Fiction, membru al Asociației Internaționale a Profesioniștilor din Science Fiction și delegat național al Societății Europene de Science Fiction.