Într-o eră în care egalitatea de gen este promovată la scară globală, Japonia rămâne singura țară din lume care impune legal ca soții să poarte același nume de familie. Deși aparent o formalitate, această cerință are consecințe profunde pentru comunitatea științifică, în special pentru femei, subliniază prestigioasa revistă Nature.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Un sondaj recent realizat de o alianță de peste 100 de societăți academice japoneze arată că această regulă afectează serios carierele cercetătorilor, mai ales pe cele ale femeilor. Din cei 7.582 de respondenți, aproape toate femeile căsătorite și-au schimbat legal numele, 95%, conform legii. În schimb, doar 5% dintre bărbații căsătoriți au făcut acest pas.
Conferințe, granturi și publicații, toate încurcate de numele legal
Cercetătoarele care au participat la sondaj au relatat că schimbarea numelui duce la confuzii în recunoașterea meritelor academice, aplicarea pentru granturi de cercetare, înregistrarea brevetelor și participarea la conferințe internaționale. De asemenea, apare riscul ca o parte din lucrările publicate înainte de căsătorie să nu fie asociate corect cu noul nume.
„Fiecare solicitare de corectare a documentelor administrative devine o povară psihologică”, spune Misa Shimuta, cercetătoare în neuroștiințe la Universitatea de Medicină Jikei din Tokyo.
Chiar și cele care continuă să folosească numele de fată în mod profesional se confruntă cu obstacole birocratice. 78% dintre acestea au raportat probleme legate de inconsecvența între numele legal și cel profesional.
Nume schimbat, identitate pierdută
Kyoko Ohno-Matsui, o oftalmologă recunoscută internațional, folosește un nume compus în lumea academică. Dar în Japonia, trebuie să folosească numele legal, Ohno, în documente oficiale și reviste științifice, ceea ce creează confuzii majore atunci când participă la conferințe internaționale. „Numele meu este o parte din cine sunt”, spune ea.
Un alt exemplu este Kyoko Okino, geofiziciană la Universitatea din Tokyo, care a refuzat să-și înregistreze legal căsătoria timp de un deceniu, sperând că legea se va schimba. „Pentru mine, numele este identitate”, afirmă ea. După ce a devenit mamă în 2007, a cedat în fața sistemului, dar continuă să se confrunte cu dificultăți administrative: „Salariul e pe numele Okino, dar pensia și taxele pe numele legal. Totul este o încurcătură”.
Speranțe pentru generația viitoare
Anul acesta, opoziția din Japonia a propus o lege care ar permite soților să-și păstreze fiecare propriul nume. Ar fi o schimbare istorică, având în vedere că legea japoneză care soții să poarte același nume de familie, datează din 1898. Deși dezbătută în Parlamentul japonez, o decizie a fost amânată.
Pentru cercetătoare precum Okino, schimbarea este vitală: „Mama mea a fost și ea om de știință și s-a luptat toată viața cu acest sistem. Acum fiica mea devine adult. Pentru ea și pentru generațiile care urmează, sper să existe libertatea de a-ți păstra numele”.