Mostre prelevate de pe Stația Spațială Tiangong din China au dezvăluit urme ale unei bacterii care nu a mai fost observată până acum pe Pământ, cu trăsături ce par să o ajute să supraviețuiască în condiții de mediu extreme, la sute de kilometri deasupra suprafeței planetei, se arată într-un studiu publicat de specialiști de la mai multe centre de cercetare din China, în revista International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Cercetătorii de la Shenzhou Space Biotechnology Group și Institutul de Inginerie a Sistemelor de Nave Spațiale din Beijing, care au făcut descoperirea, au numit noua specie Niallia tiangongensis, în onoarea stației. Ei susțin că studierea acestei bacterii, precum și a altor specii similare, ar putea fi „esențială” pentru protejarea sănătății astronauților și pentru buna funcționare a echipamentelor în timpul misiunilor spațiale de lungă durată.
Mostrele au fost colectate în mai 2023, dintr-un compartiment al stației
Mostrele au fost colectate în mai 2023, dintr-un compartiment al stației, de către echipajul Shenzhou-15, în cadrul unuia dintre cele două studii desfășurate în programul chinez de analiză a microbiomului din zonele de locuit ale stației spațiale.
Studiile ulterioare au urmărit modul în care cresc și se adaptează microbii care trăiesc în mediul orbital al stației, dezvăluind un microbiom cu o compoziție și funcționalitate diferite față de cel întâlnit pe Stația Spațială Internațională (ISS).
Noua bacterie pare a fi o rudă apropiată a unei specii cunoscute, Niallia circulans. o bacterie în formă de bastonaș care trăiește în sol și care, până acum câțiva ani, era clasificată drept o variantă patogenă a genului Bacillus.
O bacterie care s-a adaptat rapid la viața într-un habitat orbital
Așa cum fac multe bacterii din genul Bacillus, și N. circulans, alături de rudele sale „călătoare spațiale”, își concentrează procesele chimice esențiale în spori rezistenți, care le permit să supraviețuiască în condiții extreme. Nu este încă clar dacă N. tiangongensis a evoluat direct pe stația spațială sau dacă a ajuns acolo sub formă de spori, având deja unele dintre trăsăturile sale distincte.
Potrivit analizei genetice recente, noua specie are o abilitate unică: poate descompune gelatina pentru a obține azot și carbon , un avantaj important atunci când trebuie să-și construiască un strat protector de biofilm, sub care să se ascundă în condiții ostile.
Pe de altă parte, pare că a pierdut capacitatea de a utiliza alte substanțe bogate în energie pe care rudele sale le consumă cu ușurință.
Această adaptare nu doar că arată cât de diverse pot fi speciile din genul Niallia, ci demonstrează și cât de rapid pot unele bacterii să se acomodeze cu viața în habitatul orbital.
Microbii nu pot fi ținuți afară, nici măcar din spațiu
Și, din păcate, nu sunt multe lucruri pe care le putem face pentru a-i opri. În timpul pregătirii misiunii Phoenix către Marte, NASA a analizat camerele sterile folosite pentru asamblarea sondei și a descoperit zeci de tulpini de microbi care aparțin unor specii complet necunoscute.
Un studiu recent asupra acestor bacterii a arătat că supraviețuirea lor în condiții considerate „sterile” se datorează unor gene asociate cu repararea ADN-ului și rezistența la substanțe toxice pentru alți microbi.
Cunoașterea „inamicului” devine astfel esențială. Dacă nu putem preveni apariția sau adaptarea acestor forme de viață microscopică, este vital să putem prezice cum se vor comporta în spațiu.
Deocamdată, nu se știe dacă Niallia tiangongensis reprezintă o amenințare pentru sănătatea astronauților de pe Tiangong. Însă, având în vedere că ruda sa N. circulans poate provoca sepsis la pacienții imunocompromiși, iar noua specie poate digera gelatina, riscul unor probleme medicale generate de microbi spațiali devine o preocupare serioasă.