O echipă de cercetători condusă de profesorul Chris Ballentine de la Universitatea Oxford a publicat marți, 13 mai, în Nature Reviews Earth and Environment, o analiză de referință care detaliază condițiile geologice ce favorizează formarea și acumularea hidrogenului natural în scoarța terestră, relatează LiveScience.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Potrivit studiului, Pământul a produs suficient hidrogen în ultimul miliard de ani pentru a acoperi consumul energetic actual al omenirii timp de aproximativ 170.000 de ani.
„Jocul momentului”: unde se acumulează hidrogenul
Până acum, geologii aveau doar o înțelegere fragmentară a modului în care se formează aceste acumulări și unde ar putea fi localizate. Noul studiu vine să acopere acest gol, oferind o listă detaliată de „ingrediente” geologice esențiale pentru explorarea eficientă a acestor resurse. „Jocul momentului este să aflăm unde a fost eliberat, acumulat și conservat hidrogenul natural”, a declarat Ballentine .
Cercetarea indică faptul că zăcămintele de hidrogen natural se pot forma în prezența a trei elemente-cheie: o sursă de hidrogen (de obicei, roci precum bazalții care reacționează cu apa), roci-rezervor care pot stoca gazul și capcane naturale care împiedică scurgerea acestuia spre suprafață.
De la Kansas la Albania, zonele cele mai promițătoare
Interesul pentru această sursă de energie este în creștere la nivel global. Companii precum Koloma (susținută de fondul Breakthrough Energy al lui Bill Gates), Hy-Terra și Snowfox (finanțate de giganți precum BP și Rio Tinto) investesc masiv în explorarea acestor potențiale rezerve. Unul dintre punctele fierbinți ale căutărilor este statul Kansas, unde o veche falie continentală ar putea ascunde acumulări masive de hidrogen.
De asemenea, zonele cu formațiuni geologice rare, precum complexele ofiolitice (fragmente de scoarță oceanică aduse la suprafață), sunt considerate promițătoare. În 2024, o astfel de formațiune din Albania a dezvăluit un rezervor masiv de hidrogen.
Nu toate locurile sunt potrivite
Studiul atrage totuși atenția că nu toate zonele sunt favorabile exploatării. Bacteriile subterane pot consuma hidrogenul, astfel că regiunile în care aceste microorganisme sunt active ar putea fi mai puțin promițătoare.
„Știm, de exemplu, că microbii subterani consumă cu ușurință hidrogen”, a explicat coautoarea studiului, Barbara Sherwood Lollar, de la Universitatea din Toronto.
De ce contează hidrogenul „curat”
În prezent, cea mai mare parte a hidrogenului utilizat în industrie este produs din hidrocarburi, un proces cu emisii mari de carbon. Hidrogenul natural, extras direct din subteran, ar putea deveni o alternativă mult mai curată și mai sustenabilă.
„Scoarța Pământului produce o cantitate considerabilă de hidrogen. Acum avem o rețetă geologică pe care trebuie doar să o urmăm pentru a-l găsi”, conchide profesorul Ballentine.
Un pas major spre o economie energetică verde
Descoperirea ar putea accelera tranziția globală către o economie energetică fără emisii, cu un potențial uriaș în sectoare precum transportul, producția industrială și generarea de electricitate.
Hidrogenul, un gaz simplu, dar esențial, ar putea deveni, cu ajutorul geologiei, una dintre cele mai importante resurse energetice ale viitorului.