Astronauţii misiunii Starliner spun că ar accepta oricând o nouă misiune cu capsula Boeing, în ciuda problemelor tehnice cu care s-au confruntat în primul zbor

Astronaut NASA
Sursa foto: KEEGAN BARBER / UPI / Profimedia

Astronauţii NASA Suni Williams şi Butch Wilmore au declarat la unison că ar accepta o nouă misiune la bordul capsulei Starliner construită de Boeing, în pofida problemelor tehnice cu care s-au confruntat cei doi în primul zbor de încercare al acestei capsule, transmite miercuri Space.com, citată de Agerpres.

Butch Wilmore şi Suni Williams s-au lansat în spaţiu în prima misiune cu echipaj uman a capsulei Starliner în luna iunie a anului trecut. Problemele tehnice apărute la motoarele vehiculului spaţial au determinat NASA şi Boeing să extindă misiunea denumită Crew Flight Test (CFT) pentru ca inginerii de la sol să poată analiza defecţiunile. În a doua parte a lunii august s-a luat decizia revenirii la sol a capsulei Starliner fără echipaj, care a rămas pe Staţia Spaţială Internaţională timp de 9 luni, până a revenit pe Terra la bordul unei capsule Dragon, aparţinând SpaceX.

Acum, după politizarea în exces a subiectului, cei doi astronauţi ai misiunii CFT au vorbit deschis despre misiunea lor şi ambii au susţinut că dacă vor avea ocazia, nu vor ezita să urce la bordul capsulei Starliner din nou.

„Da, pentru că vom rectifica toate problemele cu care ne-am confruntat”, a declarat Butch Wilmore luni, într-o conferinţă de presă. „Vom remedia aceste probleme; vom face să meargă. Boeing este complet angajată. NASA este complet angajată. Iar pornind de aici, aş accepta într-o clipă”.

„Este un vehicul spaţial extraordinar, are numeroase capacităţi pe care alte vehicule spaţiale nu le au. Este o onoare să facem parte din acest program şi să fim martorii succesului său”, a adăugat Williams.

Evenimentul de luni, ce s-a desfăşurat la Centrul Spaţial Johnson aparţinând NASA, din Houston, s-a produs la aproape două săptămâni după ce misiunea SpaceX Crew Dragon Freedom a amerizat în largul coastelor Floridei cu astronauţii Williams şi Wilmore la bord, alături de astronautul  NASA Nick Hague şi cosmonautul Aleksandr Gorbunov, care şi-au încheiat misiunea pe ISS.

Toţi cei trei astronauţi ai NASA au participat la conferinţa de presă de luni şi şi-au exprimat recunoştinţa pentru atenţia de care s-a bucurat misiunea lor. Wilmore şi Williams au discutat şi despre problemele tehnice întâmpinate de capsula Starliner pe orbită, precum şi cine este responsabil pentru aceste probleme.

„Puteţi începe cu mine”, a declarat Wilmore în discuţia privind responsabilitatea. „Este Boeing responsabilă? Da. Este NASA responsabilă? Da. De-a lungul întregului lanţ decizional”, a adăugat el.

Mai mult decât atât, Williams şi Wilmore doresc să continue în cadrul programului Starliner şi consideră că acest program se va dovedi un succes. Conform lui Wilmore, cei doi urmează să se întâlnească cu conducerea Boeing în cursul acestei săptămâni pentru a discuta despre problemele întâmpinate de Starliner.

Misiunea CFT le-a oferit celor doi astronauţi o perspectivă unică. Ei sunt singurii astronauţi care au zburat atât la bordul Starliner cât şi al Crew Dragon, cele două capsule construite de societăţi private în cadrul unui contract cu NASA pentru a asigura schimbarea echipajelor de pe ISS.

„Ambele capsule sunt extraordinare din motive diferite”, a susţinut Williams. „Dragon este un vehicul foarte confortabil care îţi spune ce face, ceea ce e foarte frumos”, a adăugat ea, pentru ca apoi să treacă în revistă şi câteva dintre capabilităţile unice ale capsulei Starliner, ce pot fi controlate manual.

La rândul său Wilmore a invocat caracteristica Starliner de a permite astronauţilor să preia controlul zborului în orice moment, spre deosebire de capsula Crew Dragon care a fost concepută pentru a zbura autonom.

„Am spus în glumă înainte de lansare că aş putea să fac capsula Starliner să se rostogolească pe deasupra staţiei spaţiale. Nu aş face asta niciodată, dar aş putea cu un astfel de vehicul. Este foarte manevrabil”, a susţinut Wilmore.

„Dacă vom putea să rezolvăm cele două probleme primare foarte importante cu motoarele şi sistemul de heliu, Starliner este gata de lansare”, a mai declarat Wilmore, recunoscând însă că „acest lucru nu se va întâmpla peste noapte”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...