Un nou „ochi” către Universul timpuriu s-a deschis la 5.250 de metri deasupra nivelului mării, pe o creastă din sud-vestul Chinei, în Regiunea Autonomă Tibet, transmite agenţia Xinhua, potrivit Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
O echipă de oameni de ştiinţă de la Institutul pentru Fizica Energiilor Înalte (IHEP) din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe a declarat că telescopul AliCPT-1 a capturat primele imagini clare ale Lunii şi ale planetei Jupiter la 150 GHz, o etapă importantă care, potrivit anunţului de duminică, marchează începutul oficial în China a căutării undelor gravitaţionale primordiale.
Aceste unde, „şoapte” slabe din zorii timpurilor, ar putea deţine cheia pentru explicarea modului în care a început Universul. Dacă ne imaginăm Universul ca pe un nou-născut, undele gravitaţionale primordiale ar fi primul său strigăt, notează Xinhua.
Ce sunt undele gravitaționale primordiale?
Născute din fluctuaţiile cuantice din spaţiu-timp în timpul perioadei inflaţiei cosmice, aceste semnale evazive sunt cele mai imaculate ondulaţii apărute în ţesătura cosmosului.
„Dacă vom reuşi să detectăm undele gravitaţionale primordiale, vom vedea universul în prima sa clipă”, a declarat Zhang Xinmin, cercetător la IHEP.
„În acelaşi timp, aceasta poate duce la descoperiri în domeniul tehnologiilor de ultimă oră (…) propulsând astfel cosmologia într-o eră a preciziei fără precedent”, a adăugat Zhang.
Construcția și amplasamentul telescopului AliCPT-1
În cadrul proiectului condus de IHEP, telescopul a fost construit în opt ani de un consorţiu internaţional format din 16 membri, inclusiv Observatoarele Astronomice Naţionale din China şi Universitatea Stanford din SUA.
Amplasat pe „Acoperişul lumii”, telescopul este conceput pentru a evita vaporii de apă atmosferică ce ar perturba „șoapta” undelor gravitaţionale primordiale. Doar patru locuri de pe Pământ sunt cunoscute ca fiind viabile pentru astfel de observaţii: Antarctica, deşertul Atacama din Chile, Platoul Tibetan şi Groenlanda, a declarat Liu Congzhan, manager de proiect în cadrul experimentului.
Viitorul cercetării undelor gravitaționale în emisfera nordică
Experimentul cu Luna şi Jupiter este doar începutul, a declarat Li Hong, cercetător la IHEP.
„Fiind primul observator de unde gravitaţionale primordiale de la mare altitudine din emisfera nordică, telescopul umple un gol pentru China şi, împreună cu dispozitivele (similare, n.r.) din Antarctica şi Chile, completează o reţea globală complementară”, a explicat el.