O descoperire care sfidează predicțiile anterioare și poate schimba viitorul explorării spațiale: Viața complexă poate rezista în condițiile actuale de pe planeta Marte

Planeta Marte
Credit foto: WikiImages/Pixabay

Afirmația cu adevărat surprinzătoare aparține unei echipe de cercetători de la Universitatea din Cracovia, echipă care a demonstrat că anumite specii de licheni pot supraviețui în condiții similare celor de pe Marte, inclusiv la expunerea în fața radiațiilor ionizante, în timp ce au menținut o stare metabolică activă.

Studiul, publicat în revista IMA Fungus, evidențiază potențialul lichenilor de a supraviețui și de a funcționa pe suprafața marțiană. Este o descoperire care contestă presupunerile anterioare despre natura inospitalieră a lui Marte și care oferă o perspectivă complet nouă în ceea ce privește explorarea spațiului.

Lichenii nu sunt un singur organism ci, mai degrabă, o asociere simbiotică între o ciupercă și alge și/sau cianobacterii, cunoscute pentru toleranța lor extremă la medii dure, precum deșerturile și regiunile polare ale Terrei.

În acest studiu, partenerul fungic din simbioza lichenilor a rămas activ din punct de vedere metabolic atunci când a fost expus la condiții atmosferice similare celor de pe Marte. Unele care au replicat o luminozitate scăzută, sau chiar întuneric total, precum și niveluri de radiație X anticipate pe Marte pe parcursul unui an de activitate solară intensă.

Un rezultat care sfidează orice predicție cu privire la supraviețuirea organismelor complexe pe Marte

Cercetările s-au concentrat pe două specii de licheni, Diploschistes muscorum și Cetraria aculeata, selectate pentru trăsăturile lor diferite. Practic, ele au fost expuse la condiții similare celor de pe Marte timp de cinci ore, într-o mediu care a simulat compoziția atmosferică, presiunea, fluctuațiile de temperatură și radiațiile X ale planetei.

Rezultatele sugerează că lichenii, în special D. muscorum, ar putea supraviețui pe Marte, în ciuda dozelor mari de radiație X asociate cu erupțiile solare și particulele energetice care ajung pe suprafața Planetei Roșii.

Un rezultat surprinzător care contestă ideea că radiațiile ionizante reprezintă o barieră insurmontabilă pentru viața pe Marte și care deschide calea pentru cercetări ulterioare privind potențialul supraviețuirii microbiene și simbiotice extraterestre.

„Studiul nostru este primul care demonstrează că metabolismul partenerului fungic din simbioza lichenilor a rămas activ într-un mediu asemănător suprafeței lui Marte. Am constatat că Diploschistes muscorum a fost capabil să realizeze procese metabolice și să activeze mecanisme de apărare în mod eficient”, a declarat Kaja Skubala, coordonatoarea echipei de cercetători polonezi.

Următorul  pas, susțin autorii studiului, va consta în investigarea impactului expunerii cronice la radiații a lichenilor. Apoi, oamenii de știință polonezi intenționează să întreprindă mai multe experimente care să evalueze capacitatea acestor organisme, dar și a altora, de a supraviețui în medii marțiene reale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...