NASA a capturat în detaliu aurorele lui Neptun cu ajutorul telescopului spațial James Webb, oferind primele dovezi clare ale existenței acestora în infraroșu, transmite Associated Press.
Primele indicii despre aurorele lui Neptun au fost observate slab în lumina ultravioletă în timpul survolului sondei Voyager 2 din 1989. Noile imagini, publicate miercuri de NASA și detaliate într-un studiu din revista Nature Astronomy, confirmă existența fenomenului prin observații directe.
Aurorele se formează atunci când particulele electrice din spațiu pătrund în atmosferă și interacționează cu moleculele acesteia, generând emisii luminoase. Pe Pământ, ele sunt vizibile mai ales în regiunile polare, sub forma celebrelor lumini nordice și sudice. Fenomenul a fost studiat îndelung pe Saturn și Jupiter, însă pe Neptun, cea mai îndepărtată planetă a sistemului solar, observațiile au fost mult mai dificile.
„Neptun a fost mereu o planetă evazivă”, a declarat James O’Donoghue, om de știință la Universitatea din Reading și coautor al studiului. „Aurorele sale au fost văzute doar de Voyager și am încercat să le redetectăm de atunci.”
Pe Neptun, spre deosebire de Pământ, aurorele nu se manifestă în apropierea polilor, ci la latitudini medii, din cauza particularităților câmpului său magnetic, explică O’Donoghue.
După mai bine de trei decenii de la trecerea sondei Voyager 2, cercetătorii au reușit acum să observe din nou acest fenomen cu ajutorul telescopului Webb, realizând „prima detecție solidă”, conform lui Heidi Hammel de la Asociația Universităților pentru Cercetare în Astronomie.
Oamenii de știință au mai descoperit că atmosfera lui Neptun s-a răcit semnificativ din anii 1980, ceea ce ar fi putut reduce din intensitatea luminoasă a aurorelor.