Astronomi de la mai multe centre de cercetare din Europa și SUA au folosit Telescopul Spațial James Webb pentru a observa asteroidul 2024 YR4 care, la începutul acestui an, amenința să lovească Pământul în 2032. Cercetătorii au confirmat ceea ce NASA susținuse în urmă cu o lună. Mai exact, Terra este în siguranță, însă posibilitatea unei coliziuni cu Luna rămâne deschisă, relatează New Scientist.
În studiul care nu a trecut încă de etapa peer review (evaluarea unei lucrări științifice de către experți din același domeniu), cercetătorii susțin că observațiile realizate de JWST au arătat că asteroidul este puțin mai mare și mai stâncos decât se estimase anterior, având aproximativ 60 de metri în diametru.
Traiectoria sa sugerează o apropiere strânsă atât de Pământ, cât și de Lună, în decembrie 2032. În timp ce Pământul este în siguranță, un impact cu Luna ar putea crea însă un crater semnificativ și ar oferi o oportunitate rară pentru oamenii de știință de a studia un astfel de eveniment în timp real.
„Deși un impact cu Pământul al asteroidului 2024 YR4 pe 22 decembrie 2032 a fost acum exclus, acesta continuă să aibă o probabilitate mică, dar reală, de a lovi Luna în acel moment”, susțin autorii studiului.
Cum a ajuns YR 2024 să fie botezat „distrugătorul de orașe”?
Asteroidul YR 2024 a fost observat pentru prima dată în luna decembrie a anului trecut. Acesta a stârnit un val de teamă printre oamenii de știință care i-au calculat traiectoria, una care sugera o posibilă coliziune cu Pământul în 2032.
Conform estimărilor specialiștilor, o astfel de coliziune ar fi avut o forță echivalentă cu 500 de bombe de la Hiroshima. La un moment dat, avea o probabilitate de 3,1% de a se prăbuși pe Pământ în 2032, cea mai mare probabilitate înregistrată vreodată pentru un obiect de această dimensiune.
Între timp, pericolul unui impact a fost redus la redus la zero. Însă datele furnizate de JWST, indică faptul că Luna pare să fie pe traiectoria unei coliziuni cu asteroidul.
O șansă unică pentru astronomi
„În acest moment, o șansă de 2% ca asteroidul să lovească Luna în 2032”, a declarat Andrew Rivkin, coautor al studiului și astronom în cadrul Universității Johns Hopkins, pentru New Scientist.
Deși un impact lunar poate suna înfricoșător, Luna cunoaște mii de impacturi anual, fapt dovedit de craterele de pe suprafața ei, unele care demonstrează că a supraviețuit unor impacturi mult mai mari.
Însă pentru cercetători, observarea unui asteroid cunoscut, cu o dimensiune și o traiectorie cunoscute, care creează un crater nou în timp real, ar fi o oportunitate unică.
Telescopul Spațial James Webb va analiza din nou asteroidul în mai 2025 pentru a obține mai multe informații. Aceasta va fi ultima dată când astronomii îl vor putea observa înainte ca acesta să dispară din vedere pentru trei ani.
Asteroidul se îndepărtează de Pământ și se va întoarce abia în 2028, atunci când traiectoria sa finală va deveni mult mai clară.
Cu și astfel, deși lucrurile se pot schimba în această perioadă, experții nu sunt îngrijorați că ar mai exista vreo amenințare pentru Pământ.