SpaceX primește undă verde de la FAA pentru reluarea zborurilor, dar sub supraveghere strictă

Lansarea megarachetei Starship, construita de compania SpaceX
Starship Full Stack” by Official SpaceX Photos is licensed under CC BY-NC 2.0

SpaceX a primit aprobare oficială din partea Administrației Federale a Aviației din SUA (FAA) pentru a relua testele cu Starship, racheta sa experimentală de mare capacitate. A noua lansare de test va avea loc în condiții speciale, după ce două dintre zborurile anterioare s-au încheiat cu explozii spectaculoase, iar resturi ale rachetei au fost recuperate până în Bahamas, potrivit TechCrunch.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

FAA a anunțat joi că va extinde semnificativ zonele de risc asociate acestei lansări, atât în spațiul aerian american, cât și internațional. Decizia vine în urma unei noi evaluări de siguranță realizate împreună cu SpaceX, care arată o probabilitate crescută de avarie. Noile zone de risc se vor întinde pe aproximativ 1.600 de mile nautice, dublu față de cele stabilite la zborul de test din martie, și vor acoperi o fâșie de la coasta Texasului până în arhipelagul Turks și Caicos.

FAA impune ca zborul să fie programat în afara intervalelor de vârf pentru traficul aerian

În plus, FAA impune ca zborul să fie programat în afara intervalelor de vârf pentru traficul aerian, pentru a evita reconfigurările de ultim moment care, la testele anterioare, au afectat zeci de zboruri comerciale, atât interne, cât și internaționale.

Starship este racheta-gigant pe care Elon Musk o vede drept cheia spre colonizarea planetei Marte. Însă, în prezent, proiectul are un scop mai pragmatic: lansarea unei noi generații de sateliți Starlink. SpaceX vrea să folosească Starship pentru a crește ritmul de lansare al constelației sale de internet orbital și pentru a oferi capacități sporite NASA și Pentagonului.

SpaceX a folosit aproape exclusiv racheta Falcon 9 pentru misiunile Starlink

Până acum, SpaceX a folosit aproape exclusiv racheta Falcon 9 pentru misiunile Starlink, însă cererea de internet prin satelit ar putea crește rapid. Potrivit unor surse din presă, administrația Trump ar încerca să promoveze Starlink ca instrument geopolitic, încurajând alte țări să adopte serviciul în contextul unor tensiuni comerciale tot mai accentuate.

Într-un gest care îmbină ambiția tehnologică cu nevoile birocratice, se pare că un grup intern din „Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală”, condus de Musk, testează terminale Starlink ca potențială soluție pentru modernizarea sistemului american de control al traficului aerian — un sistem aflat sub presiune constantă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...