În urmă cu doar 48 de ani, regizorul George Lucas lansa primul film „Star Wars” cu fraza devenită celebră: „Cu mult timp în urmă, într-o galaxie îndepărtată…”. Dar cel puțin patru elemente importante din saga „Star Wars” sunt astăzi mult mai apropiate, în timp și în spațiu, decât a lăsat Lucas să se înțeleagă, potrivit TheConversation.
De la tehnologia care „recoltează” apă din aer, până la soluțiile moderne pentru gestionarea gunoiului spațial și biologia Forței, știința pare să fi prins din urmă ficțiunea.
Laptele albastru, băutura preferată a lui Luke Skywalker
Deși pare doar un detaliu de decor din universul „Star Wars”, laptele albastru, băutura preferată a lui Luke Skywalker, a devenit un produs real, ușor de obținut prin adăugarea unui simplu colorant alimentar. În 2024, în preajma Zilei Internaționale „Star Wars” (4 mai), mai multe lanțuri de supermarketuri din SUA și Europa au reintrodus pe rafturi această băutură tematică, ambalată special pentru fanii francizei.
De acord, este cel mai simplu de obținut produs din întreaga franciză, dar trebuie să recunoaștem că este un simbol pop-cultural, iar marketingul modern a știut să mai stoarcă niște bani în numele faimoasei francize. Însă celelalte abordări sunt cu mult mai serioase, și implică mai multă știință decât un banal colorant alimentar.
Apa din aer sau cum visul deșerturilor devine realitate
În „Episodul IV”, unchiul Owen al lui Luke Skywalker era fermier pe planeta deșertică Tatooine și recolta apă din aer, o idee care părea una SF în 1977. Astăzi însă, exact acest subiect a fost discutat la al doilea Summit Internațional despre Recoltarea Apei Atmosferice, organizat în martie 2025 la Universitatea de Stat din Arizona.
Un om are nevoie, în medie, de 3 litri de apă pe zi. La o populație globală de peste 8 miliarde, asta înseamnă aproximativ 10 trilioane de litri de apă potabilă pe an. Deși ploaia ar putea acoperi această nevoie, distribuția ei este inegală, iar oceanele, care captează o parte semnificativă din precipitații, nu oferă apă potabilă fără desalinizare.
În prezent, echipe de cercetare de la universități precum Berkeley dezvoltă dispozitive solare care extrag apă potabilă din aer. Acestea folosesc materiale speciale care captează vaporii de apă din atmosferă și apoi, cu ajutorul luminii solare, condensează lichidul. Deocamdată, tehnologia nu e exploatată suficient pentru distribuție în masă, dar promite.
Gunoiul spațial, ca după explozia Stelei Morții
În „Întoarcerea lui Jedi”, distrugerea celei de-a doua Stele a Morții a lăsat în urmă un haos cosmic. În universul Star Wars, o „gaură de vierme” ar fi dispersat resturile prin galaxie. În realitate, nu avem astfel de găuri de evacuare, iar resturile rămân. Unde? În marea lor majoritate pe orbita Pământului.
În aprilie 2025, conform Orbiting Now, în jurul planetei gravitează peste 12.000 de sateliți activi. Dacă adăugăm și bucățile de rămășițe spațiale, numărul obiectelor monitorizate ajunge la aproximativ 50.000. În plus, există milioane de fragmente prea mici pentru a fi urmărite, dar suficient de rapide pentru a distruge sateliți, cu viteze de 10.000–30.000 km/h.
Coliziunile din spațiu pot declanșa reacții în lanț. Din acest motiv, agențiile spațiale ca NASA sau ESA testează soluții tehnologice pentru colectarea deșeurilor spațiale, plase, harpoane sau chiar lasere.
Forța sau… mitocondriile?
Inițial, Forța era un câmp de energie mistic, generat de viață, care unea galaxia. Dar în „Episodul I: Amenințarea Fantomei” (1999), Lucas a introdus conceptul de midiclorieni, organisme microscopice, sensibile la Forță, care trăiesc în toate celulele vii.
Biologic, midiclorienii seamănă izbitor cu mitocondriile, componente celulare reale, esențiale pentru producerea de energie. Originea mitocondriilor se leagă de bacterii ancestrale care au învățat să trăiască simbiotic în celulele altor ființe.
În prezent, medicina explorează transplantul de mitocondrii, la fel cum se transplantă organe, pentru tratarea unor boli degenerative. Poate într-o zi, aceste proceduri vor ajuta oamenii să acceseze „latura luminoasă” a Forței…
Poate că „Star Wars” rămâne, în esență, o epopee spațială, dar progresul tehnologic al ultimilor ani arată că unele dintre ideile acestei francize s-au transformat, lent, în realitate. Iar dacă tendința continuă, viitorul va fi mai puțin SF și mai mult știință aplicată. Până atunci, Forța fie cu voi!