Unul dintre co-fondatorii Neuralink Corp. a lui Elon Musk construiește un alt tip de implant cerebral. Acest dispozitiv, fabricat de compania Precision Neuroscience Corp, a fost introdus în Tim Fisher, în vârstă de 63 de ani, la începutul acestei luni, relatează Bloomberg.
Într-o sală de operație din Philadelphia, un chirurg a plasat pe creierul lui Fisher o bucățică de bandaj, mai subțire decât un fir de păr uman și prevăzută cu peste o mie de electrozi.
După puțin antrenament, când Fisher și-a mișcat mâna stângă, la fel a făcut și un apendice robotic din apropiere – ghidat de semnalele din creierul său și de noul plasture cerebral.
„A fost o experiență uimitoare”, a spus Fisher. Fisher, un lucrător în comerțul cu amănuntul care locuiește în West Chester, Pennsylvania, și care suferă de boala Parkinson, a declarat că este atras de acest tip de implanturi deoarece tremurăturile sale îi fac aproape imposibile sarcini zilnice precum tastarea sau deschiderea unui borcan.
Viitor science-fiction
Dispozitivul cerebral utilizat de Fisher a fost aprobat de Administrația americană pentru alimente și medicamente la sfârșitul lunii trecute pentru utilizări limitate, aducând Precision cu un pas mai aproape de o tehnologie disponibilă în comerț care, într-o zi, ar putea permite oamenilor să controleze computere sau alte dispozitive doar cu gândul.
Acest lucru ar putea ajuta persoanele cu paralizie să comunice electronic cu alții, să utilizeze programe informatice și să-și găsească un loc de muncă. Dispozitivul este deja utilizat pentru a-i ajuta pe medici să cartografieze activitatea cerebrală mai detaliat pentru a planifica procedurile și ar putea, de asemenea, să le permită cercetătorilor să studieze creierul mai îndeaproape și mai precis.
Precision este una dintre mai multe companii, inclusiv Neuralink a lui Musk, care încearcă să dezvolte tehnologii cunoscute sub denumirea de interfețe creier-computer. Domeniul a atras investiții private de peste 1 miliard de dolari, conform datelor PitchBook.
Musk a descris viziuni ale unui viitor science-fiction în care oamenii ar putea utiliza astfel de dispozitive pentru a comunica telepatic și pentru a realiza în cele din urmă „simbioza cu inteligența artificială”.
Un implant mai puțin invaziv
Precision a fost inițiată în 2021 de Michael Mager și Benjamin Rapoport, un neurochirurg care a contribuit anterior la co-fondarea Neuralink. Spre deosebire de alte sisteme experimentale precum cel al Neuralink, care se înfige în țesutul cerebral, banda Precision este proiectată să stea deasupra, a spus Rapoport.
Ideea este de a construi ceva care poate fi introdus și îndepărtat fără a lăsa urme pe creier. Plasturele lui Fisher, de exemplu, a fost amplasat doar temporar în timpul procedurii.
De dimensiunea unui timbru poștal american, dispozitivul Precision conține 1.024 de electrozi metalici minusculi, fiecare având o fracțiune de milimetru în diametru. Acesta a fost studiat la cel puțin 37 de pacienți din cinci centre medicale, iar aproximativ o treime din centrele medicale din SUA care efectuează operații majore pe creier și-au exprimat interesul pentru el, potrivit companiei.
„Am fost uimiți de cererea pentru acesta”, a declarat Rapoport.
Banda a primit undă verde de la FDA pentru a înregistra, monitoriza și stimula activitatea cerebrală și poate fi utilizată pentru mai puțin de 30 de zile. Autoritatea de reglementare a aprobat dispozitivul pe baza unei cereri care includea teste, dar nu și studii pe oameni. Cel puțin o altă companie, Blackrock Neurotech, a primit o aprobare similară pentru dispozitivul său NeuroPort Array.
Precision se așteaptă să înceapă să vândă dispozitivul în 2026, a declarat un purtător de cuvânt. Pentru moment, compania se concentrează pe realizarea mai multor studii și pe colectarea de date, care vor ajuta Precision să dezvolte în continuare software-ul care interpretează semnalele cerebrale. Plasturele și software-ul sunt doar câteva dintre componentele care ar putea face parte dintr-un sistem complet de interfață creier-computer.
Asistență pentru chirurgi
Dispozitivul în forma sa actuală ar putea ajuta, de asemenea, chirurgii și cercetătorii, oferindu-le o vedere de aproape a părților creierului care sunt utilizate cu o granularitate mult mai mare decât monitoarele disponibile în prezent. Electrozii săi minusculi detectează activitatea electrică, pe care software-ul Precision o poate traduce într-o grilă pe un ecran de computer suprapusă pe o imagine a creierului. Ecranul se aprinde în culori diferite care corespund nivelului de activitate din fiecare regiune.
„Este ca și cum ai putea folosi un microscop în loc să folosești o lentilă de mărire”, a declarat Nitin Tandon, profesor de neurochirurgie la UTHealth Houston din Texas, care nu este afiliat cu Precision și cu alte companii de interfețe creier-computer. El studiază limbajul în creier și a declarat că este interesat să utilizeze dispozitivul Precision pentru a-și avansa cercetările.
Alți chirurgi ar putea, de asemenea, să utilizeze o vedere mai detaliată a creierului pentru a determina care zone sunt responsabile de diferite funcții fizice, precum limbajul și mișcarea, arătându-le ce regiuni trebuie să evite în timpul intervenției chirurgicale. Potrivit lui Rapoport, un chirurg care opera un pacient cu epilepsie a folosit plasturele Precision pentru a planifica o procedură prin care să evite o zonă a creierului asociată cu mișcarea.
Fisher, care a testat dispozitivul luna aceasta ca parte a unei alte intervenții chirurgicale legate de tratamentul bolii Parkinson, a declarat că a fost încântat să participe, deoarece ar putea ajuta și alte persoane cu această afecțiune.
De asemenea, experiența l-a apropiat puțin de mâna robotică folosită în experiment. Fisher chiar a bătut palma cu ea la final. El a descris episodul ca fiind „o mică prietenie pe care am dezvoltat-o cu un obiect neînsuflețit”.