Comisia Europeană anunță că statele membre pot pune în aplicare propriile interdicții la nivel național asupra accesului minorilor la rețele de socializare

sediu al comisiei europene
Sursa foto: Lourens Smak / Alamy / Profimedia

Comisia Europeană a anunțat luni că țările își pot pune în aplicare propriile interdicții naționale pentru minori pe rețelele de socializare, în cadrul noilor orientări prevăzute în puternica sa lege privind serviciile digitale, relatează Politico.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

În ultimele luni, executivul UE a fost presat să adopte măsuri de protecție a minorilor online. Guvernele naționale din Franța, Danemarca, Spania și din alte țări au solicitat restricții pentru rețelele de socializare, iar unele au criticat UE pentru că nu acționează suficient de rapid.

Franța și Țările de Jos au susținut interzicerea totală a rețelelor sociale pentru minorii sub 15 ani. Grecia a declarat că este de părere că acordul părinților ar trebui să fie necesar pentru copiii sub o anumită vârstă. Danemarca, care conduce în prezent lucrările Consiliului UE, militează pentru acțiuni mai ferme la nivelul UE.

Gigantul tehnologic Meta a sugerat, de asemenea, restricții legale care ar obliga părinții să își dea acordul pentru ca copiii lor să aibă acces pe rețelele sociale sub o anumită vârstă.

„Verificarea vârstei nu este un lucru bun de avut. Este absolut esențială”, a declarat ministrul danez pentru domeniul digital, Caroline Stage Olsen, care a prezentat orientările alături de Henna Virkkunen, șefa Comisiei pentru tehnologie.

Noile orientări ale Comisiei privind protecția minorilor online urmăresc să garanteze că platformele se confruntă cu un set similar de norme în întreaga Europă, în temeiul DSA, regulamentul de referință al blocului privind rețelele sociale. Orientările sunt neobligatorii și stabilesc punctul de referință pentru interpretarea de către companii a cerințelor prevăzute de DSA.

Luni, Comisia a publicat, de asemenea, specificațiile tehnice pentru o aplicație de verificare a vârstei, care ar putea ajuta la verificarea dacă utilizatorii au peste 18 ani, prin utilizarea actelor de identitate și chiar a recunoașterii faciale. Aplicația urmează să fie testată în Franța, Grecia, Spania, Italia și Danemarca, cinci țări care solicită, de asemenea, restricții și care lucrează la propriile soluții de verificare a vârstei.

Țările UE pot utiliza, de asemenea, aplicația în cazul în care decid să pună în aplicare restricții naționale pentru utilizarea rețelelor sociale la un prag de vârstă diferit, a declarat un înalt funcționar al Comisiei, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a dezvălui detalii ale planului înainte de publicarea acestuia.

Se recomandă, de asemenea, ca serviciile cu risc ridicat, precum platformele pornografice și magazinele online de băuturi alcoolice, să verifice vârsta utilizatorilor.

„Este greu să ne imaginăm o lume în care copiii pot intra într-un magazin pentru a cumpăra alcool, pot merge într-un club de noapte declarând pur și simplu că au vârsta necesară, fără bodyguarzi, fără verificări ale actelor de identitate, doar un simplu «da, am peste 18 ani»”, dar asta este ceea ce „se întâmplă online de mulți ani”, a declarat Stage Olsen.

Orientările oferite luni de Bruxelles acoperă modul în care platformele ar trebui să își adapteze sistemele pentru a proteja mai bine copiii de-a lungul unei game de servicii.

Textul a sugerat ca platformele să nu utilizeze comportamentul de navigare în sistemele lor de recomandare; să dezactiveze funcții precum „streaks” și „read receipts” pentru a diminua dependența de platforme; să stabilească confidențialitatea și securitatea în mod implicit în setări, de exemplu făcând conturile invizibile pentru alți utilizatori care nu fac parte din rețelele lor; și să ia în considerare dezactivarea unor funcții precum accesul la cameră.

Orientările urmează o abordare bazată pe riscuri, ceea ce înseamnă că platformele pot evalua posibilele amenințări pe care le reprezintă pentru minori și pot adopta măsuri în consecință.

Firmele din domeniul tech au lansat o campanie de lobby de ultim moment, susținând că orientările permit în continuare o fragmentare greoaie.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...