TikTok anunță că lansează o funcție de meditație ghidată, direct în aplicație. Compania este acuzată că deteriorează sănătatea mintală a tinerilor

iconita aplicatiei tiktok pe un ecran
Sursa foto: Profimedia Images

Aflată sub presiunea unor procese și critici dure legate de efectele sale asupra sănătății mintale a tinerilor, TikTok anunță lansarea unei funcții de meditație ghidată, direct în aplicație. Compania speră astfel să promoveze bunăstarea digitală și să descurajeze utilizarea excesivă pe timpul nopții, relatează CNBC, transmite News.ro.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

TikTok a declarat că noua funcție va fi disponibilă tuturor utilizatorilor, dar se va activa automat pentru cei sub 18 ani, în timpul ”orei de somn”. Astfel, dacă un adolescent este activ pe aplicație după ora 22:00, fluxul ”For You” va fi întrerupt de un exercițiu de meditație ghidată. Dacă utilizatorul ignoră primul avertisment, va apărea un al doilea ecran complet, cu o nouă sesiune de meditație.

Funcția a fost testată anterior pe un grup restrâns de adolescenți și face parte dintr-un pachet mai amplu de instrumente dedicate bunăstării digitale, care include și feeduri educaționale, instrumente de siguranță online și controale parentale mai stricte asupra timpului petrecut pe ecran.

Acuzațiile la adresa TikTok

TikTok, deținută de gigantul chinez ByteDance, este subiectul mai multor procese intentate de procurori generali americani care acuză aplicația că ar fi dăunătoare pentru copii. Printre acestea se numără o acțiune din partea procurorului general din Washington D.C., Brian Schwalb, care susține că platforma este intenționat creată pentru a provoca dependență și afectează psihologic copiii, expunându-i la riscuri precum depresia, anxietatea, lipsa somnului și tulburările de imagine corporală.

În ciuda acestor acuzații, TikTok afirmă că a implementat măsuri proactive pentru a sprijini siguranța și bunăstarea comunității. Platforma a anunțat joi și o donație de 2,3 milioane de dolari sub formă de credite publicitare către 31 de organizații de sănătate mintală din 22 de țări, ca parte a inițiativei ”Mental Health Education Fund”.

Aplicația s-a confruntat și cu o posibilă interdicție în SUA, după ce Curtea Supremă a validat o lege care cere vânzarea TikTok de către ByteDance.

Totuși, președintele Donald Trump a emis un ordin executiv pentru a menține aplicația activă și a amânat punerea în aplicare a interdicției, cel puțin până la mijlocul lunii iunie, noul termen limită pentru vânzarea activelor din SUA.

Pe lângă îngrijorările legate de securitatea datelor și controlul chinez asupra platformei, guvernele din mai multe țări încep să acționeze și împotriva efectelor psihologice ale rețelelor sociale asupra copiilor. În noiembrie, Australia a adoptat o lege care interzice accesul utilizatorilor sub 16 ani pe platformele sociale, amenințând companiile cu amenzi de până la 50 de milioane de dolari australieni.

În SUA, utilizatorii trebuie să aibă cel puțin 13 ani pentru a-și crea un cont TikTok, însă există și o versiune specială a aplicației pentru copiii sub această vârstă, care oferă protecții suplimentare. Departamentul de Justiție și Comisia Federală pentru Comerț au deschis anul trecut un proces civil împotriva TikTok și ByteDance, acuzându-le că au colectat ilegal date de la copii sub 13 ani și că nu au măsuri suficiente pentru a detecta și șterge astfel de conturi.

Până în prezent, TikTok și ByteDance nu au oferit comentarii oficiale privind noile acuzații.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...