Amazon lansează Vulcan, robotul care „simte” atingerea ca un om. Oficialii companiei susțin că robotul nu amenință joburile angajaților – deocamdată

Robotul vulcan al celor de la Amazon
Credit foto: Amazon

Gigantul american Amazon a dezvăluit Vulcan, un nou robot dotat cu inteligență artificială care poate „simți” obiectele, într-un mod care imită simțul tactil uman. Proiectat pentru a lucra în depozitele companiei, Vulcan este capabil să ridice și să stocheze în mod autonom aproximativ 75% dintre produsele aflate în stoc, sarcină realizată anterior în principal de muncitori umani, anunță TheVerge.

Potrivit lui Aaron Parness, director al departamentului de știință aplicată de la Amazon, Vulcan marchează „un salt fundamental în robotică”. Spre deosebire de roboții anteriori folosiți de companie, acesta nu doar „vede” lumea din jur, ci o și „simte”, grație unor senzori de forță și unui sistem AI care îi permit să manipuleze obiecte delicate fără a le deteriora.

Cum funcționează Vulcan

Robotul este dotat cu două brațe specializate: unul care poate rearanja obiectele din compartimentele înguste și textile ale sistemului de stocare Amazon, și un al doilea prevăzut cu o ventuză, pentru a extrage produse.

Camerele și senzorii integrați îl ajută să identifice și să manipuleze cu precizie obiectele individuale, evitând erorile comune, cum ar fi ridicarea simultană a mai multor articole.

Sistemul este alimentat de inteligență artificială și învață din propriile greșeli, devenind mai eficient pe măsură ce acumulează experiență. Vulcan a fost deja testat în centrele Amazon din Spokane (statul Washington) și Hamburg (Germania), unde a procesat peste 500.000 de comenzi.

Robot sau coleg?

Oficialii Amazon susțin că Vulcan este conceput să lucreze „alături de angajați, nu în locul lor”. Unul dintre scopurile principale este de a prelua sarcinile mai dificile sau riscante, precum manipularea produselor aflate în zone greu accesibile, sus și jos în rafturile de aproape 2,5 metri înălțime. Astfel, compania speră să reducă riscurile de accidentare și solicitarea fizică asupra lucrătorilor.

Totuși, declarația directorului Parness, „nu cred în automatizarea 100%”, nu pare să liniștească pe deplin cele peste un milion de angajați din depozitele Amazon, mai ales în contextul în care compania afirmă că a implementat deja peste 750.000 de roboți în rețeaua sa logistică.

Viitorul începe acum

Vulcan va fi extins treptat în centrele logistice Amazon din Europa și Statele Unite în următorii ani. Deși nu poate înlocui complet forța de muncă umană, robotul reprezintă un nou pas către automatizarea avansată în industria comerțului online, o tendință care ridică tot mai multe întrebări despre echilibrul între eficiență, profit și responsabilitate socială.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...