Compania Amazon, deţinută de miliardarul Jeff Bezos, se pregăteşte să lanseze primii sateliţi din constelaţia sa care va furniza acces din spaţiu la internet şi care va concura cu Starlink, constelaţia rivalului său, Elon Musk, informează agenția de știri AFP, citată de Agerpres.
Misiunea intitulată „Kuiper Atlas 1” prevede lansarea unui set de 27 de sateliţi cu ajutorul unei rachete Atlas V a grupului United Launch Alliance (ULA), un joint-venture creat de companiile Boeing şi Lockheed Martin.
Lansarea este programată pe 9 aprilie începând de la ora locală 12:00 (16:00 GMT) de la baza spaţială Cape Canaveral din Florida, a precizat ULA, care a realizat deja în toamna anului 2023 lansarea a două prototipuri de sateliţi pentru Amazon, un gigant al comerţului online.
Cei 27 de sateliţi din proiectul Kuiper vor fi primele elemente ale unei constelaţii care ar trebui să conţină în cele din urmă peste 3.200 de sateliţi pe orbita joasă a Pământului. Obiectivul este de a oferi acces la internet de mare viteză în cele mai îndepărtate zone ale lumii, inclusiv în zonele de război şi în cele afectate de dezastre.
Potrivit Amazon, acest serviciu de internet prin conexiune satelitară ar trebui să fie pus în funcţiune pe parcursul anului 2025. Compania miliardarului Jeff Bezos doreşte astfel să concureze în mod direct cu constelaţia Starlink a lui Elon Musk.
Dar, la fel ca în sectorul rachetelor spaţiale, în care cei doi antreprenori foarte bogaţi sunt de asemenea concurenţi, Elon Musk, patronul Tesla şi SpaceX, a înregistrat deja un avans considerabil.
Devenită funcţională deja de mai mulţi ani, constelaţia sa Starlink dispune în prezent de peste 6.750 de sateliţi pe orbită, potrivit site-ului său, şi reprezintă liderul mondial al acestei pieţe aflate în plin avânt.
Pe locul al doilea se află operatorul european Eutelsat, care a fuzionat în 2023 cu OneWeb. Şi alţi operatori, precum China, prin constelaţia sa GuoWang, şi compania canadiană Telesat, îşi dispută cote din această piaţă.
Serviciile istorice de internet prin satelit sunt furnizate de dispozitive spaţiale aflate pe orbită geostaţionară, la mai mult de 35.000 de kilometri deasupra Pământului. Însă, din cauza distanţei mari, ele nu pot atinge performanţele unei conexiuni de foarte mare viteză, în principal din cauza decalajului de timp dintre comandă şi executarea cererii.
Sateliţii aflaţi pe orbita joasă a Pământului, la o altitudine de doar câteva sute de kilometri, permit comunicaţii mai rapide.