Comisia Europeană a prezentat orientări pentru protecția digitală a minorilor și un prototip al unei aplicații pentru verificarea vârstei utilizatorilor pe platforme, în conformitate cu Legea privind serviciile digitale. Anunțul a fost făcut de vicepreședinta Comisiei Europene, Henna Virkkunen, potrivit La Stampa.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Italia, Franța, Spania, Grecia și Danemarca vor participa la faza pilot a aplicației, care este una dintre componentele portofelului digital de identitate, așteptat până la sfârșitul anului 2026. Aplicația va fi utilizată pentru a verifica dacă un utilizator are peste 18 ani, fără a fi nevoie să dezvăluie alte informații personale, respectând în același timp confidențialitatea.
Cum va funcționa aplicația de verificare a vârstei pentru rețelele sociale
Prototipul aplicației, care stabilește un „gold standard” în verificarea vârstei online, va permite, de exemplu, utilizatorilor să dovedească cu ușurință că au peste 18 ani atunci când accesează conținut online pentru adulți, păstrând în același timp controlul deplin asupra oricăror alte informații personale, cum ar fi vârsta sau identitatea exactă. Nimeni nu va putea urmări, vizualiza sau reconstitui conținutul accesat de utilizatorii individuali.
Aplicația de verificare va fi testată și personalizată în continuare în colaborare cu statele membre, platformele online și utilizatorii finali. Cele cinci state membre vor fi primele care vor adopta soluția tehnică, cu scopul de a lansa o aplicație națională personalizată de verificare a vârstei. Prototipul ar putea fi integrat într-o aplicație națională sau ar putea rămâne o aplicație independentă.
„Asigurarea siguranței copiilor și tinerilor noștri online este de o importanță capitală pentru această Comisie”, a declarat Virkkunen, care a subliniat că „platformele nu au nicio scuză să continue să pună copiii în pericol”. Alte aspecte abordate de orientări includ designul care creează dependență, hărțuirea cibernetică, conținutul dăunător și contactul nedorit din partea străinilor.
În special, se recomandă reducerea expunerii minorilor la practici care pot stimula comportamente de dependență și dezactivarea funcțiilor care promovează utilizarea excesivă a serviciilor online.
Pentru a combate hărțuirea cibernetică, se consideră necesar ca minorilor să li se ofere posibilitatea de a bloca sau de a dezactiva utilizatorii, asigurându-se că aceștia nu pot fi adăugați în grupuri fără consimțământul lor explicit. Pentru a reduce expunerea minorilor la conținut dăunător, platformele sunt încurajate să nu recomande din nou conținutul pe care utilizatorii tineri au indicat că nu doresc să-l vadă. În final, platformele sunt încurajate să seteze implicit conturile minorilor ca private, ceea ce înseamnă că acestea nu sunt vizibile pentru utilizatorii care nu se află pe lista lor de prieteni, pentru a minimiza riscul ca aceștia să fie contactați online de către străini.