Un denunțător de la Meta susține că gigantul tech american a colaborat cu aparatul de cenzură al Partidului Comunist Chinez

Mark Zuckerberg la inaugurarea președintelui american Donald Trump
Sursa foto: Kenny Holston / AP / Profimedia

Un informator Meta le-a spus senatorilor americani miercuri că compania a subminat securitatea națională pentru a construi afacerea de 18 miliarde de dolari în China anunță BBC.

La o audiere în Congres, Sarah Wynn-Williams, fost director de politici publice globale la Facebook, a declarat că a urmărit cum directorii au decis să ofere Partidului Comunist Chinez acces la datele utilizatorilor Meta, inclusiv la cele ale americanilor.

Meta a contestat declarațiile doamnei Wynn-Williams.

„Mărturia lui Sarah Wynn-Williams este divorțată de realitate și plină de afirmații false”, a declarat purtătorul de cuvânt al Meta, Ryan Daniels.

Daniels a spus că CEO-ul Mark Zuckerberg a făcut public interesul companiei de a-și oferi serviciile în China, dar a adăugat. „Adevărul este acesta: astăzi nu ne operăm serviciile în China.”

Meta, totuși, generează venituri din publicitate de la agenții de publicitate cu sediul în China.

În timpul mărturiei ei în fața unei subcomisii judiciare din Senat, doamna Wynn-Williams a susținut, de asemenea, că compania-mamă a Facebook și Instagram a lucrat „mână în mână” cu Beijing pentru a construi instrumente de cenzură menite să reducă la tăcere criticii Partidului Comunist Chinez.

Mai exact, ea a spus că Meta a capitulat în fața cererilor Chinei de a șterge contul de Facebook al lui Guo Wengui, un disident chinez care trăiește în SUA.

Meta menține pagina nepublicată a domnului Guo și i-a suspendat profilul pentru că a încălcat standardele comunitare ale companiei.

„Un lucru pe care Partidul Comunist Chinez și Mark Zuckerberg îl împărtășesc este că vor să-și reducă la tăcere criticii. Pot spune asta din experiență personală”, a spus doamna Wynn-Williams în timpul mărturiei sale.

În martie, doamna Wynn-Williams a publicat un memoriu numit „Careless People” despre experiența ei la companie, care se numea atunci Facebook.

Meta a câștigat o hotărâre de urgență în SUA care a blocat-o temporar să-și promoveze cartea, care includea mai multe afirmații critice cu privire la timpul petrecut în companie.

„Cartea falsă și defăimătoare nu ar fi trebuit niciodată publicată”, a spus Meta atunci.

Audierea de miercuri în fața membrilor Senatului SUA a fost condusă de senatorul Josh Hawley, un republican din Missouri.

Sen Hawley a deschis audierea spunând că Meta „nu s-a oprit la absolut nimic care să împiedice” mărturia de miercuri a doamnei Wynn-Williams, care se alătură lui Frances Haugen și Arturo Béjar ca foști angajați care au vorbit împotriva gigantului rețelelor sociale.

„De ce Facebook este atât de disperat să împiedice acest martor să spună ceea ce știe?” a spus Hawley.

La o audiere înflăcărată a Congresului din ianuarie 2024, la care domnul Zuckerberg a depus mărturie, Sen Hawley i-a cerut CEO-ului să-și ceară scuze familiilor care au spus că copiii lor au fost răniți de rețelele sociale.

În spatele domnului Zuckerberg, la audierea din 2024, se afla un șir de familii care au spus că copiii lor s-au autovătămat sau s-au sinucis ca urmare a conținutului din rețelele sociale.

Domnul Zuckerberg s-a întors și le-a spus familiilor din audiență că „nimeni nu ar trebui să treacă prin” ceea ce au avut.

În timpul audierii de miercuri, senatorul Hawley a spus că Meta a sugerat că doamna Wynn-Williams ar putea suferi sancțiuni financiare pentru că a vorbit.

„Au amenințat-o cu 50.000 de dolari daune punitive de fiecare dată când menționează Facebook în public, chiar dacă declarațiile pe care le face sunt adevărate”, a susținut Sen Hawley. „Chiar dacă stăm astăzi aici, Facebook încearcă să o ruineze financiar total și complet.”

Miercuri, compania a declarat pentru BBC că daunele de 50.000 de dolari sunt pentru fiecare încălcare materială a acordului de separare pe care l-a semnat când a părăsit compania în 2017.

Doamna Wynn-Williams spune că Meta i-a spus că crearea de excepții de la acordul de non-denigrare ar „consuma regula”, despre care Meta a clarificat mai târziu pentru BBC că este comentariul unui mediator, nu al companiei.

Compania a adăugat că nu i-a fost restricționată posibilitatea să depună mărturie în fața Congresului.

Dar Meta a refuzat să răspundă direct la o anchetă a BBC despre dacă doamna Wynn-Williams se poate confrunta într-adevăr cu sancțiuni financiare inițiate de companie sau de avocații săi pentru declarațiile pe care le-a făcut miercuri în fața Congresului.

Doamna Wynn-Williams le-a spus parlamentarilor că toate acestea au avut un efect personal asupra ei.

„Ultimele patru săptămâni au fost foarte dificile”, a spus ea membrilor comisiei din Senat. „Chiar și alegerea de a veni să vorbesc la Congres este incredibil de dificilă”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...