Cam atât cu orașul viitorului? Presiunile economice determină Arabia Saudită să reconsidere planurile ambițioase pentru orașul futurist „The Line”

Proiectul orașului futurist The Line din Arabia Saudită
Proiect The Line. Credit foto: JLPPA / Bestimage / Profimedia

Arabia Saudită a demarat o revizuire strategică a ambițiilor sale legate de „The Line”, orașul futurist fără mașini, parte a mega-proiectului Neom, în contextul în care guvernul analizează prioritățile bugetare pe fondul unor provocări economice semnificative, semnalează Bloomberg.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Conform unor surse apropiate situației, o divizie a fondului suveran de investiții al regatului a solicitat firmelor de consultanță să evalueze fezabilitatea planurilor actuale pentru „The Line”, un oraș lung de 170 de kilometri, care ar urma să găzduiască până la 1,5 milioane de locuitori în viziunea inițială.

Aceste firme sunt așteptate să propună și eventuale ajustări, în cazul în care se consideră necesar. Orice schimbare majoră va trebui aprobată atât de conducerea Fondului Public de Investiții (PIF), cât și de guvern.

Revizuirile strategice sunt o practică obișnuită în cadrul proiectelor de amploare

Reprezentanții Neom au transmis că revizuirile strategice sunt o practică obișnuită în cadrul proiectelor de amploare și pe termen lung și că „The Line” rămâne o prioritate strategică, urmărindu-se îmbunătățirea eficienței și accelerarea progresului.

Revizuirea vine într-un moment în care scăderea prețului petrolului, investițiile externe sub așteptări și deficitul bugetar forțează Arabia Saudită să își regândească planurile economice din cadrul programului Vision 2030.

Prețul actual al țițeiului, situat în jurul valorii de 71 de dolari pe baril, pune presiune asupra finanțelor regatului, care are nevoie de aproximativ 96 de dolari pentru echilibrarea bugetului.

Și alte inițiative din cadrul Neom întâmpină dificultăți

Schimbările vin după numirea lui Aiman Al-Mudaifer ca nou CEO al Neom, care conduce acum eforturile de a găsi modalități de comercializare a proiectului „The Line”. Alte inițiative din cadrul Neom, precum proiectul turistic de lux Sindalah, întâmpină dificultăți, fiind încă nefuncțional după lansarea din 2023, din cauza unor probleme de design.

„The Line” face parte din planul trilioanelor de dolari al prințului moștenitor Mohammed bin Salman de a transforma Arabia Saudită într-o economie post-petrol. Proiectul a fost unul dintre cele mai ambițioase anunțate, vizând inclusiv organizarea unor evenimente sportive majore, precum Cupa Mondială de Fotbal din 2034.

Un moment important pentru „The Line” și, în general, pentru ambițiile economice ale Arabiei Saudite

Totuși, a fost redus semnificativ în dimensiuni, cu estimări recente care indică o populație finală sub 300.000 de locuitori până în 2030. Deocamdată, puțini oameni locuiesc în zonă, majoritatea fiind angajați în construcția orașului.

Investitorii și instituțiile internaționale, precum Fondul Monetar Internațional, au solicitat raționalizarea mega-proiectelor și revizuiri ale cheltuielilor pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung.

Economistul Ziad Daoud de la Bloomberg Economics a subliniat importanța acestor măsuri: „Orice plan care asigură cheltuieli responsabile și viabilitate pe termen lung, dincolo de evenimentele mari planificate, este binevenit. Arabia Saudită a trecut de la poziția de creditor net la cea de debitor net, ceea ce face această recalibrare esențială”.

Această revizuire marchează un moment important pentru „The Line” și, în general, pentru ambițiile economice ale Arabiei Saudite în era post-petrol.

  • Adrian Nicolae este jurnalist și scriitor specializat în știință, cu un doctorat în arheologie preistorică și peste două decenii de experiență în presa scrisă și digitală. A început în redacția Ziarului Financiar, a condus apoi site-ul Descoperă.ro ca redactor-șef, iar mai târziu a fost editor la revista Știință și Tehnică. Ulterior a coordonat pagina de știință de la HotNews. Din 2025 s-a alăturat echipei TechRider, divizie a G4Media, acolo unde semnează materiale de specialitate în domeniul științific. În paralel, a creat pagina de Facebook „O mică doză de cultură generală”, un proiect de popularizare a științei în cheie relaxată, al cărui succes i-a depășit toate așteptările. Alergic la exprimările scorțoase, preferă să lase știința să vorbească. Iar pentru el, știința e, pur și simplu, cea mai fascinantă poveste spusă vreodată.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...