Facebook obține beneficii economice semnificative de pe urma conținutului furnizat de instituțiile media, susține un nou studiu

aplicatia facebook instalata pe un iphone
Sursa foto: Rüdiger Wölk / imago stock&people / Profimedia

Atunci când vine vorba despre Facebook, știrile contează, nu cele false, ci cele reale, produse de jurnaliști profesioniști, relatează TechXplore.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Aceasta este concluzia unui nou studiu realizat de Universitatea din Michigan, care a analizat modul în care conținutul de tip știre influențează agregatorii de știri și cum prezența acestuia afectează implicarea utilizatorilor și generarea de conținut non-știri. Concret, cercetarea arată că știrile publicate pe rețeaua globală de socializare aduc beneficii economice directe platformei.

Rezultatele oferă date noi și relevante în contextul în care tot mai multe țări încearcă să elaboreze reglementări echitabile atât pentru agregatori, cât și pentru editorii de presă, inclusiv prin modificarea legislației privind drepturile de autor, susțin cercetătorii de la Ross School of Business din cadrul Universității din Michigan.

Experimentul natural din Australia

Yu Song, doctorand la Ross, și Puneet Manchanda, profesor de marketing, au profitat de un „experiment natural” desfășurat în 2021, când Facebook a blocat timp de câteva zile toate știrile de pe platforma sa din Australia — utilizatorii nu le mai puteau vedea sau distribui.

Măsura a fost luată ca răspuns la o lege adoptată de guvernul australian, care urmărea să oblige giganții tehnologici să compenseze editorii pentru utilizarea conținutului lor de presă.

Impactul asupra activității utilizatorilor

Song și Manchanda au descoperit că, în perioada blocajului, interacțiunea utilizatorilor cu conținutul non-știri a scăzut cu aproape 11%, iar numărul de postări zilnice non-știri a scăzut cu aproape 9%, pe termen scurt. În același timp, în Noua Zeelandă — țară vecină care nu a fost afectată de măsură și a fost folosită ca termen de comparație — nu au fost observate schimbări semnificative.

Studiul mai arată că prezența știrilor are un impact economic semnificativ asupra veniturilor din publicitate ale Facebook Australia: cercetătorii au estimat o pierdere echivalentă cu 4,3% din veniturile anuale din publicitate ale platformei în această țară.

Un gol important în cercetare: cum influențează știrile platformele sociale

Cercetarea umple un gol important în înțelegerea modului în care conținutul de știri influențează agregatorii de informații. Până acum, se știa și mai puțin despre efectul indirect al știrilor asupra implicării utilizatorilor și a volumului de conținut non-știri generat pe platforme mari, precum Facebook.

Rezultatele, spun autorii, „indică faptul că prezența știrilor aduce beneficii platformelor de socializare prin efecte de propagare pozitive asupra conținutului non-știri”. De asemenea, studiul oferă o estimare utilă pentru autoritățile de reglementare care iau în calcul dacă și cât ar trebui să fie compensați editorii de presă.

„Narațiunea actuală a Facebook sugerează că platforma este benefică pentru editorii de știri, dar studiul nostru arată că și Facebook profită de pe urma știrilor”, afirmă Song și Manchanda.

Limitările studiului și posibile evoluții viitoare

Cei doi cercetători menționează totuși și anumite limite ale studiului, în special durata scurtă a blocajului, care nu permite extrapolări pe termen lung. Pe termen mai extins, Facebook ar putea modifica algoritmii pentru a evidenția alt tip de conținut, iar utilizatorii ar putea începe să consume știri prin alte canale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...