În pofida unei pauze de 90 de zile în aplicarea noilor tarife anunţate de preşedintele american Donald Trump, care a oferit o gură de aer companiilor şi investitorilor, gigantul tehnologic Apple pare să nu fi beneficiat de acelaşi tratament. Dependenţa masivă a companiei din Cupertino de lanţurile de aprovizionare din China o lasă expusă direct intensificării tensiunilor comerciale, în condiţiile în care tariful cumulat al SUA pe bunurile chinezeşti a ajuns la un nivel record de 145%, relatează CNBC, transmite News.ro.
”Apple ar putea fi dată înapoi cu ani de zile din cauza acestor tarife”, a avertizat Dan Ives, şeful global al cercetării în tehnologie la Wedbush Securities, într-un interviu pentru CNBC. El a comparat situaţia companiei cu o barcă răsturnată în ocean ”fără colac de salvare”.
Deşi Apple încearcă de ani de zile să îşi diversifice producţia în afara Chinei, datele Omdia arată că aproape 80% dintre cele 77 de milioane de iPhone-uri livrate în SUA anul trecut au fost fabricate în China. Conform estimărilor firmei de cercetare, în contextul tarifelor actuale, Apple ar trebui să crească preţurile telefoanelor provenite din China cu circa 85% pentru a-şi menţine marjele de profit.
”Când tarifele erau la 54%, impactul era serios, dar încă gestionabil… însă, la nivelul actual, nu mai este logic din punct de vedere financiar să creşti preţurile”, a explicat Le Xuan Chiew, manager de cercetare la Omdia.
Puţine opţiuni viabile
În încercarea de a reduce impactul tarifar, Apple ar fi expediat aproximativ 600 de tone de iPhone-uri din India către SUA, echivalentul a până la 1,5 milioane de unităţi, înainte ca noile tarife ale lui Trump să intre în vigoare, potrivit Reuters şi The Times of India. Apple şi partenerii săi de producţie nu au răspuns solicitărilor presei pe acest subiect.
Potrivit lui Chiew, stocarea preventivă ar fi fost una dintre puţinele soluţii rapide pentru a câştiga timp, însă nu este clar cât vor putea susţine aceste rezerve cererea tot mai mare, determinată de temerea consumatorilor că preţurile vor creşte.
Strategia pe termen mediu a companiei vizează reducerea expunerii la riscuri geopolitice şi tarifare, prin extinderea producţiei de iPhone-uri în India. Producţia locală de modele Pro şi Pro Max a început abia anul trecut, iar experţii estimează că ar putea dura între unu şi doi ani pentru a atinge un nivel suficient de capacitate.
Excepţii tarifare?
Cea mai realistă opţiune pentru Apple, spun analiştii, este să solicite o scutire de la noile tarife pentru produsele importate din China, în timp ce continuă eforturile de diversificare. În timpul primului mandat Trump, compania a obţinut anumite concesii, iar unii cred că acest lucru ar putea fi repetat.
”Încă văd un potenţial de relaxare tarifară, ca parte a angajamentului Apple de 500 de miliarde de dolari pentru economia americană”, a declarat Daniel Newman, CEO al The Futurum Group. Apple a anunţat în februarie că va investi această sumă în SUA, creând 20.000 de locuri de muncă.
Cu toate acestea, Trump a declarat în mod repetat că Apple ar trebui să producă iPhone-uri în SUA, deşi analiştii sunt sceptici. Potrivit lui Dan Ives, un iPhone fabricat în America ar putea ajunge să coste 3.500 de dolari, comparativ cu preţul standard actual de circa 1.000 de dolari.
Chiar şi în eventualitatea unui acord comercial sau a unei scutiri parţiale, analiştii avertizează că impactul asupra companiei va rămâne semnificativ.
”Să presupunem că urmează o oarecare relaxare, fie o reducere a tarifelor reciproce, fie o scutire specială pentru Apple. Tot nu ar rezolva problema. Chiar şi un tarif de bază de 10% reprezintă o provocare enormă pentru Apple”, a spus Craig Moffett, cofondator al MoffettNathanson.