Într-o conferință de presă organizată pentru a marca 100 de zile de la revenirea lui Donald Trump la conducerea SUA, Casa Albă a lansat critici dure la adresa Amazon, calificând compania drept „ostilă” și „politică”, transmite BBC.
Tensiunile au fost alimentate de rapoarte care sugerau că Amazon intenționează să arate consumatorilor impactul tarifelor impuse de administrația Trump asupra prețurilor produselor vândute pe platformă. Într-un răspuns transmis publicației The Washington Post — deținută de fondatorul Amazon, Jeff Bezos — compania a negat însă orice astfel de plan, afirmând că „nu a luat în considerare listarea taxelor de import pe site-ul principal”.
Potrivit Reuters, Amazon a declarat că nu a avut în plan să afișeze tarifele pe site-ul său principal de vânzări și că nu a implementat nicio schimbare pe nicio platformă a companiei. „Echipa care gestionează magazinul nostru cu prețuri ultra-reduse, Amazon Haul, a luat în considerare ideea de a lista taxele de import pentru anumite produse”, a precizat un purtător de cuvânt al companiei.
Criticile au venit după un articol publicat de Punchbowl News, care a stârnit reacția președintelui Trump. Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că a discutat cu Trump despre informațiile apărute, acesta catalogându-le drept „un act ostil și politic din partea Amazon”.
Inițial, acțiunile Amazon au scăzut cu 2,2% în tranzacțiile premarket, însă ulterior s-au redresat și au ajuns să fie tranzacționate aproape de nivelul anterior.
În timpul conferinței de presă, Leavitt a făcut referire și la un raport Reuters din 2021, în care se menționa că Amazon ar fi colaborat cu „o ramură de propagandă chineză”. Casa Albă a distribuit marți pe rețelele sociale un link către acel articol, consolidând atacurile la adresa gigantului tehnologic.
„Acesta este încă un motiv pentru care americanii ar trebui să cumpere produse fabricate în SUA”, a declarat Leavitt, subliniind eforturile administrației Trump de a consolida lanțurile de aprovizionare critice și de a sprijini producția internă.
Tarifele comerciale au fost un pilon al politicilor economice ale lui Trump, care a impus taxe de 145% asupra importurilor din China și de 10% asupra bunurilor din majoritatea celorlalte țări, într-o mișcare amplă de protecționism economic.